Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Környebányán és Környén is a húsvéti készülődés jegyében telt április 13-a. A környebányai Közösségi Házban a gyerekeket ezúttal is a tatabányai Egyesített Szociális Intézmények Család és Gyermekjóléti Központjának munkatársai csalogatták az ünnep előtti készülődésre. A kis alkotók az igazán egyszerű alapanyagokból a felnőttek segítségével percek alatt készítették el az ünnep díszeit, elmélyedve vágtak, lukasztottak, ragasztottak, festettek, színezték a nyuszikat, tojásokat, báránykákat, melyekkel otthon varázsolnak húsvéti hangulatot.

Délután a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Művelődési Ház, és egyáltalán nem utolsó sorban a Nő Klub invitálta hagyományos közös húsvétváró programra a gyerkőcöket, szülőket, nagyszülőket, és a szervezők idén is mindent megtettek azért, hogy a kicsik és nagyok jól érezzék magukat, s hogy számos, különböző technikájú kézműves díszt, ajándékot készíthessenek húsvétra.

A ragasztás, festés, vágás, színezés, csillámozás, gyöngyözés, konfettizés eredményeként sorra készültek a hímes tojások, tojástartók, báránykák, nyulak, s hogy a bendő se maradjon üresen, arról a „Süssünk, főzzünk valamit” klub tagjai gondoskodtak, akik idén is ínycsiklandó süteményekkel ízesítették meg a programot.

Második alkalommal érkezett Környére a vértessomlói származású Kerling Alajos, aki a fogászati rendelőkben használatos eszközökkel alkot húsvéti csodákat mindenféle tojásokból. Először színezi őket, majd következik a motívum köszörülése. A technikával 55 esztendősen ismerkedett meg, s úgy gondolta, ő is meg tudja csinálni. Mára megszámlálhatatlan népi motívumokkal ékesített húsvéti tojás került ki a kezei, no meg a leheletnyi vékony fúrói közül.  A férfit tavaly egy résztvevő strucctojással ajándékozta meg, ő pedig idén visszahozta megfaragva. Ezzel fel is adta a leckét a szervezőknek, hiszen ki kellett deríteni, vajon ki lehet a gazda? A hirtelen „nyomozás” szálai egészen Argentínáig vezettek. Kiderült ugyanis, hogy az előző évi programon Lóczi Boglárka hozta a tojást, ő azonban ma már több ezer kilométerre folytatja tanulmányait, így a csodaszép és termetes húsvéti tojást édesanyja, Juhász Katalin vehette át boldog mosollyal a tojásfaragótól.

 

Megosztás