Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

mesetar_09Nincs annál szívmelengetőbb produkció, mint amikor gyermekeink, unokáink lépnek a világot jelentő deszkákra és csillogtatják meg tehetségüket, legyen szó táncról, versről, prózáról, színdarabról. S előadóként minden bizonnyal nincs annál boldogabb, és örömtelibb érzés, mint amikor testvéreink, szüleink, nagyszüleink, barátaink jutalmaznak vastapssal.

Ezt élhették át a Mesetár résztvevői a Művelődési Ház nézőterén és színpadán, hiszen a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett program repertoárjában az iskola és az intézmény színjátszó csoportja szerepelt egy-egy előadással, a két produkció között pedig Kakuk Mihály, az iskola őszi szavalóversenyének egyik első helyezett diákja verselt az elveszett követről.

Láng Éva és Odlerné Takács Zsuzsa kis színjátszói – mondhatni – már rutinos előadókként léptek színre, hiszen a Bolondos királyság című mesejátékot decemberben kétszer is előadták, s az iskola karácsonyi ünnepségén épp azért vehették át a kulturális bizottság ajándékát, mert produkcióikkal évek óta rendszeresen fellépnek a faluban, és más településeken is fergeteges előadásokkal örvendeztetik meg nézőiket.

mesetar_65A Bolondos Királyság után a nagyérdeműt bolygók közti utazásra invitálta a Művelődési Ház színjátszó csoportja, amely Dallos Zoltán rendezésében Antoine de Saint-Exupéry Kishercegét álmodta színpadra. A darab érdekessége, hogy a címszerepet nem egy gyerkőc játszotta, a Kishercegek karakterátadással, jelenetről jelenetre váltották egymást a színpadon, partnereik pedig felnőtt vendégművészek voltak. A gyermeki kíváncsiság, naivitás, őszinteség tisztán érezhető volt játékukon és fontos gondolatokat közvetítettek. Több hónapja készültek már a darabra, és izgalommal várták a bemutatót, hiszen egy részük még soha nem szerepelt színdarabban. A produkció meglepetéseként az alapvetően prózai előadást színesítették zenés és más művészeti elemekkel is, így például volt, akik élőben festettek zenére, vagy éppen táncoltak, és voltak, akik akusztikus gitár kíséretében énekeltek. A vetített háttér és a jelenetváltásokban elhangzó meseszerű narrációk a nézőket fantáziájuk használatára késztették, hiszen rendezői célként fogalmazódott meg, hogy ők is meglássák az elefántot az óriáskígyóban…

A szereplők, vendégek számára is olyan élményekkel zárult az első Mesetár, hogy a felkészítők már most ígéretet tettek: 2018 januárjában a szülők, nagyszülők, barátok ismét számíthatnak a környei gyerekek önfeledt, vidám, bolondozós és elgondolkodtató játékára.

 

Megosztás