Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

20160917_185924Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján tarják a történelmi egyházak a Nyitott Templomok Napját. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott szeptember 17-én, idén először a Környei Római Katolikus Egyházközség és a Háromkirályok Alapítvány a 150 éve épített Ybl Miklós tervezte Római Katolikus Templommal.

A templom kapuját délután öt órakor nyitották meg a hívők és az érdeklődők előtt. 18 órától szentmisét mutatott be Vas Lajos nyugalmazott lelkipásztor. Prédikációjában kiemelte a kezdeményezés fontosságát, jelentőségét. Legyünk büszkék építészeti, művészeti értékeinkre. Tárjuk ki a templom kapuját, hogy a rohanó világban a magába roskadó ember is meglássa a templom belső értékét, jelentőségét, szakrális és liturgikus vonatkozásban.

Az est folyamán Vidéki Józsefné, Vidéki József és Vidéki Erzsébet orgonán és hegedűn dicsérte az Urat. Előadásukban Bach és Csajkovszkij művek és liturgikus énekek csendültek fel. A szentmisét követően Seres Jánosné egy interaktív templomtúrán kalauzolta el az érdeklődőket. Bemutatójában beszélt az egyházközség életéről, a 150 éves templomról és az ez idő alatt itt szolgáló plébánosokról. Az érdeklődők megtekinthették a templom és az egyházközség életét bemutató tabló-kiállítás.

Az est zárásaként Kodály Zoltán: Esti dal című művét énekelték el közösen a jelenlévők, közülük néhányan elérzékenyülve, megkönnyezve hallgatták.

Megosztás