Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

energia-közösségek_03Tegyél a KÖRNYE-zetedért! – ezzel az elnevezéssel másodszor indult a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolc diákja és családjaik, valamint két felkészítőjük, Horti Károlyné és Staudinger Ágota a GreenDependent Intézet által meghirdetett EnergiaKözösségek versenyében. A környei energiavadászok és klíma-koordinátorok az eredményhirdetésen az országos verseny ötödik helyezéséért járó ajándékot vehették át.

Az ország különböző pontjairól 29 csapat nevezett a GreenDependent Intézet felhívására, az EnergiaKözösségek versenyére. Az E.ON csoport által támogatott verseny célja, hogy a családok, háztartások energiatudatosságát és energiahatékonyságát növelje, és ezen keresztül is népszerűsítse a klímabarát életmódot. A családok az energia megtakarításával hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon kevesebb energiát kelljen előállítani, és így csökkenjen energiafüggőségünk, a klímaváltozáshoz való hozzájárulásunk is. A megtakarítási versenyben családok, háztartások által alakított ún. energiaközösségek vettek részt január 1-jétől május 31-éig, munkájukat felnőtt klíma-koordinátorok és gyerek energiavadászok vezették. energia-közösségek_04A Tegyél a KÖRNYE-zetedért! nevet viselő környei formációt a korábbi öko-csapat tagjai, Lóczi Boglárka (6.b), Lóczi Kata (4.b), Lóczi Attila (1.b), Nagy Mátyás (4.b) és Nagy Miksa (2.b), Virga Réka (8.b), Virga Krisztina (1.b), Bognár Lilla (1.a) Tóth Gabriella (Árpád Gimnázium) és családjaik alkották, munkájukat Horti Károlyné és Staudinger Ágota klíma-koordinátorok segítették.

A verseny során a megtakarítás nyomon követhetősége érdekében a mérőórákat rendszeresen, minden hónap elején le kellett olvasni, valamint a nevezőkre környezettudatos és energiatakarékos életmódhoz kapcsolódó kreatív feladatok is vártak. Például tervet készítettek, miként tudnának még jobban takarékoskodni az energiával, Húsvétkor energia-böjtöt, majd klímabarát locsoló bulit terveztek, illetve közlekedési szokásaikat is fel kellett térképezniük.

energia-közösségekAz öt hónap alatt a környei csapat az előző év ugyanezen időszakához képest a gázfogyasztását 2,29, a villanyt 21,53%-al mérsékelte, s vízből is 8,79%-kal kevesebb fogyott. A versenyben résztvevő 29 nevező országos megtakarításának átlaga 8,87 % lett, ami azt jelenti, hogy összesen 66,3 tonna CO kibocsátás csökkenést eredményezett. Az elért megtakarításuk és a kreatív feladatok megoldásai a környeieket az ötödik helyre repítették, így az ünnepélyes díjkiosztón egy ún. zöldboltokban levásárolható, 100 ezer Ft. értékű utalványt vehettek át, valamint mindenki választhatott egy-egy őshonos gyümölcsfacsemetét. A diákok, családjaik és a pedagógusok úgy döntöttek, hogy vásárlási utalványuk egy részét felajánlják az iskolai könyvtárnak mesekönyvek vásárlására.

Megosztás