Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Drámajáték, elektromos autó, lovak, s öko-feladatok várták szerdán a környei felsős diákokat a Kisfaludy-napok keretén belül szervezett rendhagyó tanítási napon. A fiúk és lányok láthatóan élvezték a programot, s nem csupán azért, mert ezúttal nem fenyegette őket a dolgozatírás, felelés veszélye.

„Egy feltöltéssel kb. 110 kilométert képes megtenni, a konnektorból kiszívott áram mennyiségét átszámolva benzinre nagyjából 2 liter/100 kilométer a fogyasztása. Ráadásul nincs füst (kipufogó sincs) és nincs zajterhelés, ami szintén nem mellékes. Szubjektív dolog, tudom, de sokunk számára különlegesen jó érzés az élőhelyünk levegőjének károsítása nélkül autózni.” – egy internetes fórumon olvashatók ezek a sorok az elektromos autóról, amelyek közül egyet a For-Top Tatabányának köszönhetően szerdán saját maguk is megnézhettek a környei diákok. Sőt, egy-egy körre meg is vendégelte őket a társaság. Az autónak a számtalan előnye mellett azért – valljuk be – akad hátránya is: olyan halk, hogy a gyalogosok nem veszik észre, ezért a szakemberek most azon dolgoznak, hogy némi motorhangot „kreáljanak” a járgányhoz.

Kevésbé csendes közlekedési „eszköz” a ló, ha nyerítésbe kezd, környezetvédelmi szempontok alapján viszont vitathatatlan, hogy a legkevésbé jelent terhelést. Ma már azonban egyre kevesebben foglalkoznak lótartással, bár – talán – kezdi ismét reneszánszát élni. Az viszont biztos, hogy a diákok már-már úgy csodálkoztak rá Wittmann Antal lovaira, mint korábban az elektromos autóra. A fiatalember a lóápolásról, a magyar lovakról mesélt a fiataloknak, akik közül többen láthatóan kissé megszeppentek a nagytestű, tekintélyt parancsoló állatoktól.

A drámajáték és öko-feladatok már igazi kihívást jelentettek és kreativitást igényeltek, hiszen Pápai Ferenc és Soltész László moderálása mellett előbb ellentétes, vagy azonos jelentésű, illetve egymáshoz kapcsolódó fogalmakat sorjáztak a beszélgetés során, majd érkezett a gyakorlat, amikor ezeket szituációkba helyezve mutatták be.

Az informatika teremben öko-csoport munka várta a diákokat, akik olyan témák után böngésztek az interneten, mint például hőszigetelés, aktívház, szélenergia, szelektív hulladékgyűjtés, zöldinformatika, geotermikus energia, s amikor már minden információ a rendelkezésükre állt, a hívószavak alapján ismeretterjesztő plakátokat készítettek.

Mivel a művelődési ház felújítása miatt idén elmaradt a hagyományos Kisfaludy-gála, a szerdai napot délután koszorúzás zárta. A Himnusz után Hartmann Vivien és Tóth Gabriella, Szemeti Anna és Végert Dominika szavalata következett, majd az énekkar népdalcsokra, végül pedig Pribéli Réka előadásában Gyergyai Albert: „Gondolatok” című versét hallhatta az emlékező közösség.

Az iskola épületének falán elhelyezett emléktáblánál Pákozdi Ferenc alpolgármester és Vadász Éva, a képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Kisebbségi Bizottságának elnöke, Trézlné Staudinger Csilla igazgató és Farkas Éva, a Szülői Munkaközösség elnöke rótta le kegyeletét, azt követően az ünnepség résztvevői Kisfaludy Mihály egykori tanító, iskolaigazgató sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.


Megosztás