Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

talabér-kiáll._22„Teremtő erő” címmel nyílt Talabér Angelika, művésznevén Géli, és lánya, Ludrik Angelika festményeiből kiállítás pénteken a környei Művelődési Házban. A két alkotó összesen majdnem hetven művén keresztül mutatja be saját világát, s azt, ők milyennek látják a világot. A művész a kiállításra kedves gesztusként egy, a falu templomát ábrázoló, „Környei látkép” címet viselő festményt is alkotott.

Várgesztesen élek, ott is nőttem fel. Mióta eszemet tudom, a gyönyörűséges táj nagy szerepet játszik az életemben. Mindig is szerettem a csodás erdőket, mezőket. Csodálattal töltött el a természet sokszínűsége – így vall önmagáról Talabér Angelika festőművész, akinek képeiben is visszaköszön a természet szeretete, sokszínűsége. Talán ezért is viseli a tárlat a „Teremtő erő” címet, talabér-kiáll._07s azért is, mert Géli, akit sokszor nem kímélt a sors, pozitív gondolataival minduntalan a jó és szép megteremtésére törekszik, alkotásaival pedig életszemlélete átadására: érhet bárkit elviselhetetlennek tűnő nehézség és fájdalom, mégsem szabad feladni a reményt. Mindig hinni kell abban, hogy van kiút. Festményeimmel szeretem az én szemszögemből megmutatni azt, ahogy én látom a dolgokat. Hogy a sokszor jelentéktelennek tűnő tájban is sok szépség lehet, csak észre kell azt venni.

Lánya, Ludrik Angelika 1998-ban született. Édesanyját váratlan, örömteli meglepetésként érte, hogy kedvet kapott az alkotáshoz és ecsetet ragadott. Még csak pár hónapja kötött barátságot a vászonnal és ecsettel, de már látható, hogy nagyon különleges a színvilága és látásmódja. Míg az édesanya már hatodik alkalommal varázsolja el műveivel kiállításának megtekintőit, Angelika számára Környe bemutatkozóinak első állomása, s bár még csak most bontogatja szárnyait, festményei előre vetítik, hogy ezek a szárnyak egykor milyen magasra repítik majd.

talabér-kiáll._36Képeiben, személyiségében sejtelmesség, álomszerűség, ritkán borzongás van. Korábban csak saját örömére festett, lehetőséget látott abban, hogy öröme osztható. Ez is emberi nagyságának példája. Amatőr, autodidakta módon, mester nélkül jut előbbre – hangzott el a megnyitó során Rising Károlynétól. Várgesztes polgármestere kiemelte: már a képek címei is jellemzik Gélit, a harmóniáját, lágyságát: Őszi lankák, a nap mosolyában, Bíborpalástban, Híd a boldogság felé… Édesanyja mellett egy újabb művész született: Ludrik Angelika. Más életkor, más generáció, egy újabb bátor alkotó. Ami közös bennük: mindkettejükből a harmónia árad, csak kicsit másként – fogalmazott a polgármester, aki a két alkotó műveit várgesztesi büszkeséggel ajánlotta és ajánlja mindenki figyelmébe.

Géli vadvirágos, bodzafaillatú világában május 27-éig barangolhatnak a látogathatók a környei Művelődési Házban hétköznapokon 10 és 17 óra között, hétvégeken rendezvények ideje alatt.    

talabér-kiáll._35 talabér-kiáll._37 talabér-kiáll._38 talabér-kiáll._31 talabér-kiáll._32 talabér-kiáll._33 talabér-kiáll._34talabér-kiáll._02 talabér-kiáll._03 talabér-kiáll._04 talabér-kiáll._05 talabér-kiáll._06 talabér-kiáll._08 talabér-kiáll._09 talabér-kiáll._10 talabér-kiáll._11 talabér-kiáll._12 talabér-kiáll._13 talabér-kiáll._14 talabér-kiáll._15 talabér-kiáll._18 talabér-kiáll._19 talabér-kiáll._20 talabér-kiáll._21 talabér-kiáll._22 talabér-kiáll._23 talabér-kiáll._24 talabér-kiáll._26 talabér-kiáll._27 talabér-kiáll._28talabér-kiáll._30

Megosztás