Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Környére is megérkeztek azok a gyűjtőtartályok, amelyekben a használt sütőolajat, zsiradékot lehet elhelyezni műanyag flakonban. Az egyik tartály a falu központjában, az Április utca elején, a szelektív üveggyűjtő mellett, a másik a tömböknél található, szintén a szelektív szigetnél. Fontos, hogy a tartályokban csak csavarzáras PET palackban helyezhető el a vaj, zsír, margarin, romlott és lejárt étolaj, használt sütőolaj és sütőzsír, pácolásból visszamaradt étolaj. TILOS a majonéz, szószok, dresszingek, egyéb hulladék, folyadék, kemikália, motorolaj, gépzsír, ásványi olaj és kenőolaj elhelyezése!

A háztartásokban leggyakrabban keletkező veszélyes hulladék a használt sütőolaj. Sokan ezt nem is tudják, csak rutinból kiöntik a szemetesbe vagy a wc-be, mosogatóba. Pedig ez a lehető legrosszabb megoldás, hiszen nagyobb pusztítást okoz a környezetben, mint hinnénk: egyetlen csatornába öntött liter használt olaj akár százezer liter élővizet is képes elszennyezni.

Az olaj a csatornába kerülve nem keveredik a vízzel, és idővel valahol a csőrendszerben dugulást okoz. Ha bekerül a természetes vizekbe, drasztikusan csökkenti az oxigénszintet, és felborítja a vizek természetes egyensúlyát. Az olaj a talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebbjutását, ezáltal károsítja a talajflórát. Ha pedig a kukába öntjük, akkor a kommunális hulladékba kerülve nehezen lebontható anyagként jelenik meg. Kérjük Önöket, éljenek a lehetőséggel, hiszen a jövőnk érdekében minden csepp számít!

 

Megosztás