Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

23tékaElső alkalommal rendezett Szabad a Téka! elnevezéssel jótékonysági könyv”vásárt” a Magyar Kultúra Napja alkalmából a környei Művelődési Ház és a Községi Könyvtár. A tékaprogram január 22-én nyitotta meg kapuit, s egész hétvégén várta az érdeklődőket, akik nemcsak vittek, de hoztak, s adományoztak is.

12 asztalon, nagyjából ezerhétszáz, különböző témájú könyv, kiadvány sorakozott tematikusan elrendezve a Művelődési Ház nagytermében új gazdákra várva a hétvégén. A könyvek jelentős részét Dr. Laub József (†), Környe díszpolgára hagyatékából ajánlotta fel az örökös még tavaly májusban, s már akkor megszületett a könyvünnep gondolata: biztosan sokan örülnének, ha a szépirodalmi alkotásokból, 2tékaismeretterjesztő kiadványokból, regényekből, úti- és szakácskönyvekből, az ifjúsági pöttyös és csíkos sorozatból díjtalanul válogathatnának, s ha úgy érzik, ők is jótékonykodhatnának. Az eltelt hónapokban, hetekben több falubeli is hasonló könyvfelajánlást tett, így a szervezők folyamatosan rendszerezték azokat, majd elérkezett a megvalósítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Volt, aki célirányosan, egy bizonyos könyvet keresett, majd maga is alig akart hinni a szemének, amikor rátalált. Akadtak, akik előrelátóan nagytáskával, kosárral érkeztek, mások az állukkal 35téka„rögzített” könyvoszloppal egyensúlyoztak, a gyerekek pedig egyszerűen csak szorították magukhoz a vágyott könyveket.

25 karácsonyi csomag! – Andor Ildikó, a Vöröskereszt környei alapszervezete titkárának gondolatai az adományláda hétfői felbontását követően máris a körül forogtak, mennyivel több szerényebb körülmények között élőnek tudnak decemberben élelmiszercsomagot összeállítani abból az 59.380 Ft-ból, amely a Szabad a Téka! alatt gyűlt össze. 21tékaA könyvünnepre érkezők természetesen önként, saját lehetőségeikhez mérten jótékonykodtak, így a ládában a nagyobb címletű papírpénzek mellett barátsággal elfért az öt- és tízforintos is.

Mivel a könyvünnepről nemcsak vittek, de hoztak is, a hagyományteremtő szándékkal szervezett programnak biztosan lesz folytatása, a szervezők szerint elképzelhető, hogy már májusban, egy tavaszi vegye-vigye vásárral egybekötve. Mindeközben a Művelődési Ház és a Könyvtár már a Költészet Napi „Vers mindenkinek” című rendezvény előkészítésén is dolgozik, így továbbra is várja a még jó állapotú könyveket, kiadványokat, versesköteteket.

34téka 10téka 11téka 12téka 13téka 14téka 15téka 16téka 17téka 18téka 19téka 20téka 22téka 24téka 25téka 26téka 27téka 28téka 29téka 30téka 32téka 33téka31téka36téka 37téka

Megosztás