Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Vértessomlói, várgesztesi, oroszlányi, pusztavámi, móri és tatabányai hagyományőrző, illetve nyugdíjas szervezetek képviselői is érkeztek péntek délután Környebányára, hogy együtt emlékezzenek Szent István királyra.

A Hősi Emlékműnél a Környei Mazsorett Csoport ünnepi műsora fogadta a gyülekezőket, majd hagyományosan özv. Borsodi Ferencné kongatta meg a harangot, jelezve, hogy elérkezett az emlékezés, az ősök előtti tisztelgés ideje.

A megjelenteket Badov Szilvia köszöntötte, felidézve, milyen út vezetett el odáig, hogy augusztus 20-án ma már a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepeként emlékezhessünk Szent Istvánra.

A „Magyarok csillaga” című, a Környebányai Dalkör és helyi gyerekek ünnepi zenés, verses műsora után Svétecz László önkormányzati képviselő méltatta az Árpád ház első királyát, aki az egykor pogány és nomád kalandozó népből törvénytisztelő keresztényeket faragott.

István király ismét visszanyerte régi dicsőségét, elfoglalta az őt megillető helyét történelmünkben és remélhetőleg tudatunkban is. Emléke és öröksége tápláló kenyere a magyar léleknek, szelleme pedig alkotmány, alaptörvénye a magyar embernek – fogalmazott a képviselő.

Az ünnepi gondolatok után a Hősi Emlékműnél Környe község és Környebánya nevében Svétecz László és Udvari Ferencné, valamint a civil szervezetek képviselői, s az emlékező állampolgárok helyezték el a kegyelet virágait.

Az ünneplő közösség útja ezután az Erdei Iskolába vezetett, ahol gulyásparti és utcabál várt mindenkit. Az est során felléptek a Kömlődi Református Diakónus Központ fiataljai, Szilbereki Katalin, Hülber Bianka és Hülber Dalma, valamint Horváth Marika, a báli talpalávalóról Balaskó István gondoskodott.

 

Megosztás