Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Fésüs Éva meserészletei és figurái vették át a főszerepet február 27-én a Kisfaludy Mihály Általános Iskola könyvtárában, ahol a hagyományos szépolvasási versenyre gyülekeztek az alsó tagozatos diákok, pontosabban azok a fiúk, lányok, akik osztályszinten a legkiemelkedőbben teljesítettek. Goór Brigitta szervező a legkisebbeket, az első osztályosokat kiemelten köszöntötte, hiszen a tanév eddigi részében ők még csak 15 betűvel ismerkedtek meg, ám az olvasásuk később ezt egyáltalán nem tükrözte, sőt. Ha olvasol, soha nem vagy egyedül – idézte a mondást a pedagógus, a „vajon miért?” kérdésére pedig érkezett a gyerekek válasza: mert velünk vannak a mese szereplői.

Az idei esztendőben a szervezők választása Fésüs Éva (1926-2019) Kossuth-díjas íróra, meseíróra esett, aki tízéves korától írt verseket, meséket, így szép példaként állhat a mai negyedik osztályosok előtt – ez már Láng Évától hangzott el, aki a verseny alkotójának bemutatása előtt Csukás Istvánról, a közelmúltban elhunyt íróról is megemlékezett. A könyvtár szekrényének ajtaján két fotó is idézte a valaha mindig – a pedagógus szerint – talán még álmában is mosolygó szerzőt, és az egyik legnépszerűbb mesealakját, Süsüt.

A gyerekek ezúttal is négy korosztályban mérették meg magukat szabadon választott és kötelező részlettel, a tíz kislány és tizenegy kisfiú majd két órán keresztül olvasott, „mesélt”: valaki nagy izgalommal, valaki még a tekintetével is mosolyogva, volt, aki néha picit döcögve, de mégis valamennyien az olvasás szeretetének, élvezetének látható érzésével.

A zsűri részéről gyakran elhangzik, hogy nehéz volt a döntés, és az ítészek ezúttal sem voltak könnyű helyzetben. A szabadon választott részletek felolvasása után valamennyien egyetértettek abban, hogy nagyon szoros a mezőny, és a reményeik szerint a helyben kiosztott szövegek olvasása segít majd a döntéshozatalban. Végül úgy határoztak, hogy ez utóbbit, a kötelező részletet tekintik mérvadónak, így nagyjából 10 perces egyeztetés után meg is született a végeredmény.

Az eredményhirdetéskor Takács Karolina zsűri elnök valamennyi résztvevőnek gratulált és bíztatta őket, hogy – visszautalva a verseny kezdetén elhangzottakra – soha ne legyenek egyedül, és hogy jövőre is találkozzanak ezen a nemes megmérettetésen.

A legkisebbek mezőnyében Tiba Emma vehette át az első helyezettnek járó ajándékot, második lett Kertész József, harmadik Móra Milán. A másodikosok között az ítészek Molnár Gergelyt sorolták az élre, mögötte végzett Sztancsik Mátyás, és harmadikként Baumgartner Bence. A harmadikosok közül Tisch Adrienn állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, második lett Juhász Enikő, harmadik Kovács Réka. A negyedikeseknél Riezing Réka olvasását találták a legszebbnek az ítészek, a második helyen Vida Szabolcs, a harmadikon Soós Ádám Balázs végzett.

Megosztás