Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Süteményes tálak és italok sokaságával érkeztek a vendégek péntek délután a környei Közösségi és Tájházba, ugyanis ez volt a „belépő” a Kisfaludy Mihály Általános Iskola néptánc tanszakos diákjainak hagyományos Családi Napjára. A gyerekeket bütykölő, öltöztető és hajfonó várta, hiszen nemcsak a vígasságról szólt ez az alkalom, hanem ekkor mutatták be a tanév során szerzett tudásukat is László Márta és Keltai Gábor tanítványai.

Az intézményben 1989-ben kezdtek el foglalkozni a néptánc oktatással, s a kezdeményezés sikerét jelzi, mára a táncosok mind az iskola, mind a község kulturális életében kiemelkedő és meghatározó szerepet játszanak, szinte minden rendezvényen fellépnek, útjukat hazai és külföldi fellépések, fesztiválsikerek kísérik.

Támogatásukra alakult meg a Szivárvány Táncegyesület. Az egyesület fő célja a magyar és nemzetiségi hagyományok ápolása, jeles napok felelevenítése, népszokások újraélesztése, és az erkölcsi, anyagi háttér biztosítása a művészeti munkához.

Mint azt László Márta Martin György díjas néptánc-pedagógus elmondta, jó évet tudhatnak maguk mögött, ami vonatkozik az alapfokú művészetoktatási intézmény grafika, bábjáték és színjátszó szakjaira is. A diákok lelkesen, szorgalmasan vettek részt a foglalkozásokon, jól elsajátították a tananyagot, s erről bizonyságot szerezhettek a jelenlévők is, amikor a Tájház udvarán megkezdődött a táncosok vizsgaelőadása.

A legapróbbak, az óvodások léptek először színre, majd felmenő rendszerben követték őket az idősebb korosztályok: az udvar csűrje előtt sorra elevenedtek meg a somogyi, szatmári, rábaközi és mezőségi táncok, koreográfiák, melyeket a két szakember, László Márta és Keltai Gábor állított össze. A délután folyamán hét csoportban, közel száz fiatal lépett a szülők, rokonok elé, maradandó élményt szerezve a hozzátartozóknak.

A vizsgaelőadást követte a vígalom, a közös táncolás, szórakozás élménye, lévén, hogy „udvari” bállal ért véget a művészeti iskola néptánc tagozatának idei szemesztere.

Megosztás