Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Szabad-e a kendtek tisztességes, becsületes házánál Lucázni? Szabad-e kotyolni? – december 13-án a Művelődési Ház színháztermében tették fel a kérdést a Szivárvány Táncegyüttes fehér ruhába öltözött, arcukat eltakaró fiú tagjai, a szülőktől, nagyszülőktől, vendégektől pedig az ijesztő külső ellenére szinte kórusban érkezett az „igen” válasz, hiszen ki ne reménykedne a szerencsésebb új esztendőben.

Merthogy a Zala megyei Garaboncról származó kotyolás hiedelme szerint a szerencsekívánó strófák – mint például „Annyi malaca legyen kendtek disznajának, hogy az egyik ólból kifussanak, a másikba befussanak, és még a harmadikba is jussanak! Annyi kolbászuk legyen, hogy kertet lehessen vele keríteni! – közben elszórt szalma szerencsét hoz, ha felszedik. A Környén mintegy harminc éve László Márta által életre keltett lucázás eredeti dallamát, szövegét a Zala megyei Garaboncon jegyezték le néprajzkutatók, s ezúttal a „szivárványos” táncosok, szülők, családok adventi programját nyitották meg a fiúk kotyolásukkal, majd a lányok meghittséget, angyali nyugalmat árasztó éneke, műsora teremtett karácsonyi hangulatot.

A felvidéki Kuttyomfitty Társulat már nem első alkalommal érkezett Környére, a Szivárvány Táncegyüttes és a Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósuló programot a Betlehem csillaga című előadásukkal színesítették Kurdi Gábor zenész közreműködésével. Dobsa Tamás és felesége, Fodor Mónika előadása a Kárpát medence magyarok lakta vidékeinek betlehemes szokásaiból építkezett, igazi ünnepi hangulatot varázsolva az adventi időszakba. A Környe testvértelepülésén, Tardoskedden 1922-ben készült Betlehem angyala táncjátékot gondolták újra hagyományos böjti hangszerekkel, varázslatos bábokkal, majd a rendezvényt közös ének, és a táncos fiúk szívhez szóló köszöntője zárta: Isten jóvoltából karácsonyt elértük, melyen a megváltó földre jöve értünk. Az Ő születésén zengett égi ének, melyen örülének ifjak és vének. Én is tiszta szívből kívánom e háznak, hogy bár a gonoszok ellenünk csatáznak, legyen mindig idelenn béke és jólét, égi harmatával hintse be a jó ég.

Megosztás