Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hewlett-PackardAlig vették kézhez év végi bizonyítványaikat, a művészeti iskola 3-4-5. osztályos táncosai máris lázas készülődésbe kezdtek, hiszen a tanévzárót követő hét elején a szlovákiai Tardoskeddre utaztak szülői segítséggel az immár hagyományos nyárkezdő tánctáborukba. Természetesen a nagyobbak táborozása sem maradt el, ők idén is Erdélyt célozták meg.

A művészeti iskola kisebb gyermekeiért aggódó szülők azonnal megnyugodtak, miután látták, milyen otthonosan vették be a tardoskeddi turistaszálló területét a gyerkőcök, hiszen már szinte hazajárnak a Szivárvány Táncegyüttes tagjai kipihenni a tanév fáradalmait a szlovákiai testvértelepülésre.

A fiatalok és kísérőik egy napot a tájházban töltöttek, ahol kemencés lángossal várták őket a helybeliek. Megismerkedhettek Szabó Ferdinánd értékes néprajzi gyűjteményével, s közösen táncoltak az ottani magyar iskola tanulóival, akik szintén a tájházban tettek látogatást.

Délutánonként kézműves foglalkozásokon gyöngyöt fűztek, pólót festettek, gyertyát mártottak, énekeket tanultak Áncsák Lillától, s persze tánc is színesítette a programjukat, hiszen készültek a közelgő környei Nemzetiségi és Sörfesztiválra, s energiájukból még arra is futotta, hogy bekapcsolódjanak a helyi sporteseményekbe, versenyekbe, melyeket a tardoskeddi labdarúgó szakosztály megalakulásának 90. évfordulója alkalmából rendeztek a nagyközségben.

A gyerekek mindemellett az idén felújított termál strand ünnepélyes megnyitóját várták a legjobban, hiszen a rekkenő melegben nincs is kellemesebb, mint csobbanni a remek vízben. Így az ott töltött hétvégéjük a fürdőzés jegyében telt a gyönyörűen felújított, korszerű strandon.

A tábor búcsúestje emlékezetes, vidám vetélkedővel, táncos mulatsággal telt, s a gyerekek már a hazaútra készülődve a 2014-es évi tábort tervezgették, s mondogatták: Jövőre veletek, ugyanitt!

Csoportkép a csűr előttA nagyobb táncosok a kapuvári Néptánciskola tanulóival – mondhatni – Tó-túrát tettek Erdélyben, hiszen megmártóztak a Szent Anna, csónakáztak a Gyilkos és lubickoltak a sós, langyos szovátai Medve tóban is.

A körút a királyhágói átkelés után sétával folytatódott Kolozsvár belvárosában, majd indultak tovább Csíklázárfalvára, az András Alapítvány rendezvénybirtokára, ahol tavaly két napot töltöttek el, ezúttal pedig öt napig élvezhették a szállásadók vendégszeretetét. A táncosok idén is ellátogattak a Szent Anna tóhoz, a Mohos láphoz, amely természetvédelmi terület. Részt vettek a Csíkszeredán és Csíksomlyón július 6-án megrendezett 1000 Székely Lány Napján, s mint a regisztráció után kiderült, valójában 1760 lány és közel 700 székely ruhás fiú/férfi érkezett a nagyszabású eseményre. A környeiekkel együtt hatalmas tömeg nézte végig a nyeregben tartott táncos találkozót és népművészeti vásárt, valamint a Hargita Együttes János Vitéz c. táncos darabját.

Másnap a Gyilkos tó és a Békás szoros volt az úti cél, hazafelé kitérővel a parajdi sóbányához és a festői környezetben lévő Medve tóhoz.

Az öt nap nemcsak kirándulásokkal telt, hiszen a lázárfalvi birtokon csíki táncokkal is megismerkedhettek a Hargita Népi Együttes tagjainak köszönhetően, s a kapuvári és környei fiatalok közös táncházat is tartottak, az utolsó este pedig együtt énekeltek a tábortűznél, hogy életre szóló szép emlékekkel és új táncos barátokkal gazdagodva térjenek haza.

Hewlett-Packard Hewlett-Packard Hewlett-Packard Hewlett-Packard Hewlett-Packard Az öreg zsidónak... Csíksomlyói kegytemplom előtt Csíksomlyói nyeregben Csíkszereda főterén körtánc Lányok a Békás szorosnál Martin és a lányok Több ezren voltunk

 

Megosztás