Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

dalostalálkozó_03Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi magának. – Kodály Zoltán gondolatával nyitotta meg szombat délután Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke a Német Nemzetiségi Dalkör által szervezett Tavaszköszöntő dalos találkozót a Művelődési Házban.

A programra ezúttal is olyan vendégek érkeztek Tatabányáról, Pilisvörösvárról, akikhez már hosszú ideje baráti szálak és a dalok közös szeretetet, a hagyományápolás elhivatottsága fűzi a környeieket.

dalostalálkozó_02A rendezvényt Menoniné Pillmann Teréz, a Komárom-Esztergom Megyei Német Önkormányzat alelnöke is megtisztelte jelenlétével, s ünnepi beszédében a jelenlévők létszámára utalva így fogalmazott: remélem, ez egyben azt is jelenti, hogy ilyen szép számmal vannak még megyénkben azok, akiknek fontos a nemzetiségi hagyományok és népszokások, valamint a dalok és ünnepek megőrzése.

A népszokások megőrzésének szép példájaként lépett színpadra elsőként a következő nemzedék, a Környei Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport, akik bájos műsora minden rendezvény üde, és az arcokra meghatott mosolyt csaló színfoltja.

dalostalálkozó_28A délután során megőrzött és saját gyűjtésű dalokkal érkezett a Felsőgallai Énekkar, az Alsógallai Német Nemzetiségi Dalkör, a Pilisvörösvári Kórus, majd a házigazda Környei Német Nemzetiségi Dalkör Goór Józsefné vezetésével: majdnem másfél órán keresztül szóltak a hol vidám és mulatós, hol pedig keserédes énekek.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe támogatásával megvalósult program hagyományosan fehér asztal mellett ízletes vendéglátással, közös nótázással és természetesen tánccal zárult.

 

Megosztás