Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Zsúfolásig megtelt május 27-én a környei Művelődési Ház színházterme, ahol a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tagozata tartotta a vizsgaelőadását, a Szivárvány-Környe Táncegyüttes pedig a gálaműsorát. A vendégeket Jakab András, a néptánc tagozat tánctanára, a táncegyüttes művészeti vezetője köszöntötte, kiemelve, hogy a Kárpát-medence hagyománya a világ egyik leggazdagabb kulturális forrása, ilyen mennyiségű kincset ápolni, megtanulni, kutatni nem könnyű, megtanítani pedig annál nehezebb.

A koreográfiáikról elmondta, hogy azokban gyakoriak az improvizált, szabadon táncolt részek, hiszen a magyar táncot kevésbé jellemzi az egyszerre való táncolás. Ezzel a szemlélettel tanítjuk a gyermekeinket, hogy kreatív, hazafi, ügyes, és legalább a táncban boldog emberekké váljanak – fogalmazott, majd következett a bő kétórás előadás, amely során a közönség, szülők, nagyszülők, testvérek, rokonok és ismerősök megtapasztalhatták, hogy a táncban, tánccal eltöltött évek során miként ügyesednek, válnak egyre profibbá a mozdulatok, s válnak szívből, szeretetből érkező mosolygóssá az arcok. A végig vastapsos rendezvényen a talpalávalóról Németh Dénes és zenekara gondoskodott.

Első fellépőként érkezett a Szivárvány-Környe Táncegyüttes, amelynek kevés fellépési lehetősége adódott az elmúlt három évben, ezért igyekeztek minden kínálkozó lehetőséget kihasználni, így két alkalommal is nagy sikerrel szerepeltek a szigetközi Halásziban, a Bertóké Napokon. A rendezvény egyik fontos része a Bertóké Verbunkverseny, amelyen mindkét alkalommal második helyezést értek el szólótáncosaik. A gálára az erdélyi Mezőség egyik falujának táncaival érkeztek. Őket követte Nagy Bíborka 6. osztályos tanuló, „A tánc megfiatalít” című koreográfiájával, majd a Széltolók. A művészeti tagozatos csoportok egy-egy évszak, időszak témáját dolgozták fel az év során. A néphagyományban külön számon tartották a gazdasági évet, ami ősszel ért véget a betakarítással, az állatok behajtásával. Ennek az időszaknak állítottak emléket Szent Mihály napján, októberben a berukkolásról, vagyis a katonák besorozásáról emlékeztek meg, a vizsgaelőadás során is ezt tette a Széltolók Táncegyüttes, gyerekszemmel. Később a legkisebbek, az óvodások mutattak be késő őszi, téli témájú játékfűzést, az első osztályosok, a művészeti tagozat előképző második évfolyama pedig a tél mulatsággal teli időszakát, a farsangot, természetesen ők is gyerekszemmel.

Krüpl Adrienn énekes tehetségéből adott ízelítőt, ő a Forgórózsa Fesztivál keretében megrendezett Gerzanits Magdolna Népdaléneklési Versenyen Arany minősítést ért el.

A hideg tél elmúltával jól esik kimondani, hogy „végre itt a tavasz”. Az előadás is elérkezett ehhez az évszakhoz, amikor Bolemányi Magdolna idézte citeramuzsikával, tavaszi virágénekekkel, majd a Kotyolók táncegyüttes Kikelet című összeállítása következett, amely a libalegelőre varázsolta a vendégeket.

Az iskolából idén elballagó 8. osztályos táncos tanulóikat Kelemen Petra Piroska köszöntötte könnyes szemmel a Szivárvány-Környe Táncegyüttes nevében. Ketten a művészeti iskola alapfokát is befejezik, de szerencsére nem kell elbúcsúzni tőlük, hiszen mindannyiukat szeretettel várják a Szivárvány-Környe Táncegyüttesben, s hogy örökre megőrizzék a szép éveket emlékezetükben, a lányok keszkenőt, a fiúk pávatollat kaptak ajándékba. A felnőtt együttes két tagja, Varga Zsófia és Németh József Zsolt Alsó-Garam-menti táncokkal üdvözölte a nyolcadikosokat, a páros a bemutatott tánccal aranyminősítést nyert a tatabányai Forgórózsa Fesztivál keretében megrendezett Örökség Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen.

A tavasz lezárása, a nyár kezdése a pünkösd. A zöldfarsang után a nyári munkák következtek a paraszti gazdaságokban. Ilyenkor már nem volt idő, alkalom bálozni, házasodni, mindenki a földeken dolgozott. A Vízöntők táncegyüttes a Pünkösdölők című koreográfiájukkal lépett színre, őket követte vendégként a Bányász Öregtáncos Együttes. Kelemen Petra Piroska és Jakab András több éve dolgozik közösen a kiváló táncosokból álló együttessel, a gálán bemutatott Tardoskeddi táncok című koreográfiájukat is ők készítették. Az együttes vezetői Petőné Novák Tünde és Pető Gábor, a kecskedudás kíséretről Adorján István gondoskodott.

Első alkalommal mutatta be zárásként az „A csárdában” című, szatmári táncokból készült koreográfiáját a Szivárvány-Környe Táncegyüttes, melynek tagjai jó példaként szolgálnak a fiatalabbaknak. Schmidt Péter és Varga Zsófia szívesen segítenek a Vízöntők táncegyüttes munkájában, szükség szerint fellépésen is kisegítik az utánpótlás csapatot.

Zárásként Horti Károlyné igazgatóhelyettes köszöntötte a felkészítőket és a táncosokat, kiemelve, hogy milyen nagyon rég várták már a pillanatot, amikor ismét színpadra léphetnek, s hogy a pandémia ideje alatt is milyen ötletes módon valósították meg az online világban a technika segítségével a koreográfiák elsajátítását.

A néptánc tanszak ezúton fejezi ki köszönetét az előadás létrejöttéhez nyújtott segítségért a Kisfaludy Mihály Általános Iskola vezetőségének, Magyarits Katalin igazgatónak, Trézlné Staudinger Csilla, Horti Károlyné igazgatóhelyetteseknek, valamint Pekár Zita óvodavezetőnek, Környe Község Önkormányzatának, a háttérben segítő kollégáknak, Kovácsné Vass Ágnesnek, Soósné Trencsényi Teréziának, Riezingné Gáspár Tímeának, Juridáné Sipos Erikának, Tóth Zsoltné Mező Viktóriának, Jordánné Holló Mónikának, Búza Ágnes. Köszönet a Művelődési Ház dolgozóinak, Hajma Mihálynak, Jakab Györgynek, a Faforg Span Kft-nek, az „Értetek, Nebulókért!” Alapítványnak, Takács Karolinának, a szülőknek, és egyáltalán nem utolsó sorban a Szivárvány Táncegyüttes Egyesület elnökének, László Mártának, aki a rendezvényen szintén köszönetét fejezte ki a résztvevők és a stafétát tőle három éve átvevők számára.

Megosztás