Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

16kiállításJúnius 16-áig tekinthető meg a környei Művelődési Házban az a kiállítás, amely Pribéli Levente fotóiból nyílt péntek délután a Madarak és Fák napja alkalmából. A 14 esztendős fiatalember – a tárlatra kiválasztott – 21 fényképéről olyan madarak köszöntik a látogatót, mint például a tengelic, kőforgató, csuszka, fakopáncs és csonttollú. Közülük 14-et községünkben kapott lencsevégre.

Egy gyermek szemén keresztül láthatjuk ezeket a madarakat, de ha megnézzük a képeket, akkor azt is láthatjuk, hogy 13kiállításLeventének már igencsak felnőtt szeme van és nagyon ügyes keze a fényképezőgéphez – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megnyitón résztvevőket Beke László polgármester, aki egy meglepetést is tartogatott az ifjú tehetség számára: a Vértes-Gerecse Közösség által szervezett, a természetvédelemre fókuszáló táborba, melynek programjában madármegfigyelés is szerepel, Környe őt delegálta.

8kiállításMusicz László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnöke nemcsak Pribéli Leventét, de a fotóit is régi ismerősként mutatta be, hiszen első alkalommal 6 esztendeje találkoztak a szervezet nyári táborában, s mint mondta, már akkor felfigyelt a kisiskolás értő, érdeklődő kérdéseire.

A munkássága ugyan csak néhány évre tekint vissza, de már kezdi beírni magát a megyei természetfotózás történelemkönyvébe. S ami számomra különleges, hogy ő nem csak betoppan a természetbe és elles pillanatokat, hanem értő módon igyekszik ott mozogni. Fáradtságot nem kímélve, hosszú órákat képes egyedül kint lenni, fagyoskodni, hóban-szélben, bármilyen időjárási körülmények között. 5kiállításFelnőtteket megszégyenítő lelkesedéssel csinálja mindazt, amibe belevág. Ezek a képek egy-egy pillanatot ábrázolnak, de minden egyes fotó mögött ott a tudásanyaga és kitartása, áldozatos hozzáállása, ami a mai világban bizony nagy érték, s ő már most, fiatalemberként felvértezi magát ezekkel az erényekkel, melyek felnőtt korában is meghatározóak lesznek számára – ajánlotta a fotóst és fotóit az érdeklődők figyelmébe az elnök.

Levente a rá oly jellemző szerénységével nem szaporította a szavakat, „csak” köszönetet mondott: a bemutatkozási lehetőségért, s minden segítségért. 12kiállításA család nagyon fontos, hogy ott legyen háttérként, hogy ki tudjak jutni a leshez, ki tudjam vinni a táplálékot, vizet. Köszönet mindazoknak, akik segítenek, hogy minél életszerűbb természetfotókat tudjak készíteni – fogalmazott Levente, ám a kiállítás látogatói picit bővebben is megismerkedhetnek vele.

A képek mellett olvasható bemutatkozásából például megtudhatják, hogy a fényképezés először a látott madárfajok dokumentálásával kezdődött, majd egyre inkább szeretett volna közeli képeket készíteni, így került sor a leshelyek építésére, s mivel a különböző madárfajok eltérő élőhelyeken mozognak, mára már 3 fix lesnél folyik etetés vagy itatás. Ezen kívül álcaháló alól, vagy cserkeléssel készülnek a fotói, de az odáig vezető út is örömet okoz számára: az új lesek helyének kiválasztása, megépítése, a madarak mozgásának kifigyelése, a tervezgetés, és a gyakran többórás várakozás is. Számára felejthetetlen élmény az első vadgerle érkezése az itatóra, vagy a lestől 4-5 méterre, havazásban udvarló hollópár látványa. Levente tavaly a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázaton összesített listában 22. lett, kompakt kategóriában pedig 1. helyezést ért el.

 4kiállítás 6kiállítás 7kiállítás 9kiállítás 10kiállítás 11kiállítás 14kiállítás 15kiállítás 19kiállítás 21kiállítás 23kiállítás24kiállítás 1kiállítás 2kiállítás 3kiállítás

 

 

Megosztás