Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1992-től tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját, más néven a szoptatás világnapját augusztus 1-én. Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében indította el, így hívta fel a figyelmet a világban előforduló alultápláltságra, gyermekéhezésre. A szoptatás világhete alkalmából készült összeállítás célja, hogy hasznos információkat nyújtsanak a kisbabák egészséges táplálásához.

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, a legjobb táplálási mód a szoptatás.

Az anyatej higiénikus, tiszta, megfelelő hőmérsékletű, mindig rendelkezésre áll, ingyenes. A gyermek mindenkori igényének megfelelően tartalmaz fehérjét, zsírt, tejcukrot, vitaminokat, ásványi anyagokat, sőt az emésztéshez elengedhetetlen enzimeket is. A lehető legjobban hasznosítható, jól emészthető táplálék, amely a csecsemő fél éves koráig a gyermek igényeinek megfelelően, egyedülálló módon teljes mértékben biztosítja a baba fejlődését.

Az anyatej nem csak táplálék, hiszen olyan ellenanyagokat tartalmaz, ami védi a gyermekeket a fertőzéstől, csökkenti az allergia kialakulásának esélyét és olyan aminosavakat is tartalmaz, amely elengedhetetlen az idegrendszer fejlődéséhez.

A szoptatás a táplálás mellett egyúttal szorosabb kapcsolatot, vigaszt, is biztosít a gyermeknek.

A korai és gyakori szoptatás az édesanya számára is előnyös: fokozza a méhösszehúzódásokat, így segítve a méh eredeti állapotának mielőbbi elérését. A szoptatás csökkenti az emlő-, és petefészek daganatok, csontritkulás, cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Megfelelő étrend mellett a szoptatás segíthet a várandósság alatt felszedett plusz kilók leadásában is. A szoptatással időt és fáradtságot lehet megtakarítani, hiszen nem kell hozzá hosszadalmas előkészület. Az anyatej mindig kéznél van, a babának nem kell várakoznia, ha éhes: éjszaka ez különösen nagy előny. Egyszerűbb kimozdulni a babával: egyre több baba-barát intézmény, park, bevásárló központ várja a szoptató anyukákat.

A sikeres szoptatáshoz elengedhetetlenül fontos:

  • Az elhatározás, önbizalom
  • Helyes információk és szakszerű segítség
  • Támogató környezet

Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egyéves koráig táplálékának nagyobb része anyatejből álljon.

A csecsemő étele és itala is az anyatej. Nincs „gyenge”, „híg” vagy „túl erős” anyatej. A szoptatás elején hígabb, tejcukorban gazdagabb, második felében zsírdúsabb tejhez jut a csecsemő, így fél éves koráig más folyadékra, vagy táplálék kiegészítésre nincs szüksége.

Ma már ismeretes, hogy egyes krónikus betegségek (elhízás, cukorbetegség, allergia stb.) előfordulása ritkább azok között, akiket csecsemőkorukban szoptattak. Nincs az a „csodatápszer”, amely mindezen tulajdonságokkal rendelkezne.

Az elmúlt évtized nagyon kedvező változásokat hozott a csecsemőtáplálásban, ebben nagy segítséget jelentett a szülészeti osztályok megváltozott szemlélete. Manapság sok helyen már a szülőszobán mellre teszik az újszülöttet. Egyre elterjedtebb a “rooming in” rendszer, ahol az újszülöttek az édesanyjuk mellett lehetnek. Így lehetővé válik az ún. igény szerinti szoptatás, tehát a kisbaba akkor szopik, amikor éhes. A gondos szülészeti osztályokon a helyes szoptatási, mellre helyezési, fejési technikát megtanítják a kismamáknak.

Normál körülmények között egy jól szopó kisbabának nincs szüksége plusz folyadékra. Ha valamely okból (láz, kánikula, hasmenés stb.) más folyadékot is kell adni, az forralt, lehűtött víz, esetleg babavíz legyen. Ne cumisüvegből adjuk, hanem kiskanállal, vagy pohárból!

Akinek a szoptatással, csecsemőtáplálással kapcsolatban kérdése merül fel, forduljon bizalommal védőnőjéhez, akitől szakszerű választ kap kérdéseire.

Barnáné Susa Éva egészségfejlesztő, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály

Megosztás