Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Kisjubileumát ünnepelte február 9-én a környei tollfosztás, hiszen ötödik alkalommal szervezte meg a Közösségi és Tájházban a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, s az idősebb, fiatalabb hölgyek szorgoskodásának köszönhetően idén is megtalálható lesz a fosztott tollakból készített díszpárna a Márton napi mulatság tombolanyereményei között.

Tirhold Kármen elnök a bőséges alapanyagot Erl Péternétől, Erl Jánosnétól és Hruby Zoltánnétól gyűjtötte összes, s bár ezúttal a múltidézésben leginkább az idősebb korosztály vett részt, akadt pár segítő gyerkőc, akik a habroló készítésben is jeleskedtek.

A Federball felelevenítésének gondolata Tirhold Kármenben született meg, hiszen – az idősek még jól emlékeznek – annak idején ilyenkor, január-februárban a fiatal házasoknak készítették a stafírungot, azaz 2-2 db kispárnát, nagypárnát, dunnát és paplant. Főként liba-, vagy kacsatollból, amit az asszonyok az első pihetoll levedlése után keletkező tollrétegből tépkedtek ki. A csumáról lehúzott pihék kerülnek a párnákba, dunnákba, de még a tolltuskót is „hasznosították”, azzal tréfát űztek: ha eladósorba került egy lány, elszórták a neki udvarló legény házáig, vagy fordítva, a fiús háztól a lányosig, így lehetett látni, hogy ki kinek teszi a szépet.

Az asszonyok egykoron hetekig fosztották a tollat a lányos házaknál, közben jóízűen beszélgettek, énekeltek, s amikor a munka végére értek, jöhetett a Federball, amikor a házigazdák zsíros kenyérrel, disznósajttal, kolbásszal, kis süteménnyel, teával, kakaóval köszönték meg a munkájukat. Ennek megfelelően készültek sorra a habrolók, a zsíros kenyér, s hogy a muzsika se maradjon ki a múltidézésből, arról Markovics Dávid gondoskodott harmonikájával, régi sváb énekekkel és talpalávalókkal.

Megosztás