Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1919 őszén Belgrádban, Prágában, Bukarestben buzgón dolgoztak olyan térképeken, melyeken nem szerepel Magyarország. Abban az időben az ország keleti és középső része – Budapestet is beleértve – román, Szeged, Pécs pedig szerb megszállás alatt volt, Nyugat-Magyarországon fegyveres harcok dúltak, megakadályozandó, hogy az osztrákok birtokba vegyék Sopront és környékét. A trianoni békediktátumot tehát alá kellett írni, a másik alternatíva az volt, hogy Magyarországot letörlik a térképről – a többi között ez is elhangzott Szerencsés Károlytól május 3-án a környei Művelődési Házban.

A történész nem elsősorban Trianonról tartott előadást, sokkal inkább az odáig vezető útról, melynek legfontosabb előzménye a „nagy háború” volt, melyhez Magyarországnak semmilyen érdeke nem fűződött, de – ahogy annak idején Tisza István fogalmazott – nyakunkon volt a hurok. Az akkori magyar miniszterelnök elutasította a reformokat, mert úgy vélte, a monarchia a garancia hazánk fennmaradására. Így a nép többsége nem jutott jogokhoz, egyre nőtt a feszültség. 1910-ben például a magyar parlamentet a polgárok 2,2%-a hozta létre. Ilyen közhangulatban vezényelték ki az embereket a frontra, akik feltették a kérdést: az életemet adom a hazáért, miközben nincsenek jogaim?

Az előadó sorra vette a monarchia felrobbantásán munkálkodó erők megjelenését, 1918 őszét, a közigazgatás összeomlását, majd az osztrákok, csehek, horvátok kinyilatkoztatását a kilépésről, hazánkban a függetlenségpártiak által létrehozott nemzeti tanácsot, később az ország ellenállás nélküli megszállásának kezdetét. „A magyarság egy ficam, egy idegen test, útban van…” – a románok begyalogoltak a Tiszáig, a csehek Miskolcot is elfoglalták, a szerbek Szegedet, Pécset. És nem is akartak kimenni, így akarták rendezni a Kárpát-medence sorsát – fogalmazott a történész, aki úgy vélte, hogy majdnem 100 esztendővel a történtek után a határokat már nem lehet módosítani, az illúzió. Ehelyett – fogalmazott – az a feladatunk, hogy megőrizzük egy kultúrnemzetnek a ma hét államban élő magyarságot.

Megosztás