Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1újraélesztési.eaMíg áprilisban még csekély érdeklődés mutatkozott Dr. Árendás József háziorvos újraélesztési előadása iránt, addig kedden már nem lehetett oka panaszra. Szép számmal gyűltek össze a környei Művelődési Házban mindazok, akik szükség esetén szakszerű segítséget szeretnének nyújtani.

Épp ezért hívta életre a háziorvos az előadássorozatot, hogy minél több környeit ismertessen meg az újraélesztés alapjaival, ha úgy hozza a sors, akkor nyugalmunkat megőrizve gyorsan és határozottan cselekedjünk. Merthogy átlagosan napi 70 embert érint hirtelen keringésleállás, szívhalál, s jelentős részük életét veszti, pedig sokuk megmenthető lenne.

2újraélesztési.eaAz előadás résztvevői megtudhatták a legfontosabb teendőket és az ambu babán gyakorolhatták is az újraélesztést, a helyes mellkaskompressziót, befúvásos lélegeztetést, a defibrillátor használatát, s azt is, hogyan kell helyesen mentőt hívni, hiszen korántsem biztos, hogy minden járműben található AED, ezért fontos, hogy riasztáskor hangsúlyozzuk: életmentéshez kérjük a segítséget.

4újraélesztési.eaA háziorvos pár tévhitet is eloszlatott. Nem kell tartani például a bordatöréstől, hiszen – ahogy fogalmazott – inkább törjön el, de a beteg életben marad, s az sem jelent súlyos problémát, ha valaki valamilyen ok miatt nem szeretné vállalni sem szájon, sem orron keresztül a befúvásos lélegeztetést. Ez esetben az el is maradhat, hiszen a legfontosabb a mellkaskompresszió, amely akkor jó minőségű, ha percenként 100-120-szor, 5-6 cm mélyen, teljes felengedéssel és egyenletesen hajtjuk végre.

Úgy tűnik, Környe elindult az úton, amely egyszer Dr. Árendás József céljához vezet: 5újraélesztési.eaa 4 500-as lélekszámú község minden negyedik lakóját felkészíteni a helyes újraélesztésre, létrehozni a „Segítés faluját”. A technikai feltételek már adottak, hiszen a településen négy modern hordozható defibrillátor is található: kettő a háziorvosoknál, egy a gyermekorvosi rendelőben érhető el vészhelyzet esetén, egy pedig környei vállalkozások összefogásának köszönhetően az egykori mezőgazdasági kombinát portáján.

12újraélesztési.ea 6újraélesztési.ea 7újraélesztési.ea 8újraélesztési.ea 9újraélesztési.ea 10újraélesztési.ea 11újraélesztési.ea

 

Megosztás