Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Ha a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a nemzetiségek jogairól szóló törvény 1. sz. mellékletében felsorolt valamely nemzetiséghez tartozik, kérheti, hogy a központi névjegyzéken tüntessék fel a nemzetiségét. Ehhez a „Nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartásba-vétel fogyatékossággal élő választópolgár segítése személyes adatok kiadásának megtiltása iránti kérelem” nevű nyomtatvány 1. oldal „A” pontját kell kitölteni, megjelölve mely nemzetiségi névjegyzékbe kéri a felvételét.

E nyilatkozata alapján a választópolgár az őszi önkormányzati választások során jogosult lesz a nemzetiségi önkormányzati választáson való részvételre.

Ha a kérelmező kéri az országgyűlési képviselők választására is kiterjeszteni a nemzetiségi választópolgárként történő részvételét, vagyis a jelzett nyomtatvány 1. oldal „B” pontját is bejelöli, akkor a tavaszi országgyűlési képviselő választáson nem szavazhat pártlistára, csak az adott nemzetiség országos önkormányzata által állított listára.

Amennyiben a választópolgár a már benyújtott nyilatkozatát módosítani kívánja, azt a választást megelőző 2. napig megteheti a jelzett nyomtatvány 1. oldal „T” pontjának kitöltésével.

Megosztás