Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

„Zöld Bajnokok” címmel írt ki pályázatot az E.ON Hungária Csoport ez év tavaszán általános iskolák részére, s a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola 4 ország 40 általános iskolájával egyetemben kivívta a Global Action Plan nemzetközi környezetvédelmi szervezet által alapított programban való részvétel jogát. A feladat az iskola szénlábnyomának, azaz, szén-dioxid kibocsátásának csökkentése. Az intézmény diákjai az eltelt hetekben az energiatakarékosság jegyében készítettek plakátokat, szlogeneket, kedden pedig kiderült, hogy mely alkotások bizonyultak a legötletesebbnek.

13 osztályból érkeztek pályamunkák községünk iskolájának „Zöld Bajnokok” plakát- és szlogenkészítő felhívására, a pályamunkák mindegyike a villany-, és gáz megtakarítással foglalkozik.

Az intézmény a projekt időtartama alatt versenyeket szervez a diákok számára, amelyek kapcsolódnak az energiamegtakarításhoz, a környezetvédelemhez. Ezekkel a feladatokkal igyekeznek a fiatalok figyelmét felhívni, és folyamatosan ébren is tartani a problémák iránt.

A plakát- és szlogenkészítő felhívásra a gyerekek többnyire montázs- és rajz pályázatokat nyújtottak be, igen ötletesen és kreatívan fogalmazva meg az energiatakarékosság különböző lehetőségeit.

Az alsó tagozatosok között díjnyertes 1/a. osztály csapata például három alkotással is pályázott, külön-külön mutatva be, miként lehet takarékoskodni a vízzel, fűtéssel, árammal. Ez utóbbi esetében az egykori reklámfigurát, a közkedvelt Forgó Morgót is felhasználták, amely az áramfogyasztás csökkentésére figyelmeztetett hosszú évekkel ezelőtt. A kicsik tanítói Láng Éva, Odlerné Takács Zsuzsanna. A második helyen a 2/b. osztály végzett, tanítók Demeterné Slezák Éva, Kollárné Kollerits Valéria. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a 3/b. diákjai állhattak, osztályfőnökük Goór Brigitta.

 A felső tagozatosok első helyezett alkotása, a 7/a. osztály pályázata villanykörtébe foglalta a Földet, szlogenként fogalmazva meg: ne engedjük, hogy az áram körbezárja a földet. Osztályfőnökük Soltész László. A második helyet Jávorszky Mária diákjai, a 7/b. osztály szerezte meg, míg a harmadik helyet a 8/b., osztályfőnökük Horti Károlyné.

A program során az iskolában nem csupán folyamatosan felhívják a diákok figyelmét az energiatakarékosságra, összehasonlító méréseket is végeznek, amelyek tapasztalatai alapján meghatározzák, miként lehet hatékonyan csökkenteni az energiafelhasználást. Horti Károlyné programfelelőstől megtudtuk, hogy már az első mérések alkalmával meglepő eredmény tapasztaltak: tanítási időben 7.30 és 16 óra között kevesebb az intézmény villamosenergia-fogyasztása, mint az azt követő időszakban. Hamarosan az is kiderült, hogy az „energiafaló” a tornaterem, amelyet késő estig különböző sportegyesületek használnak, villanyfény mellett.

Így az intézmény jelenleg a polgármesteri hivatal szakembereivel együttműködve keresi a tornaterem villamosenergia-fogyasztásának csökkentési lehetőségeit.

 

Megosztás