arrow-left Vissza

Ismét sikeres Bornap

Ismét sikeres Bornap
Hagyományőrzés
2022. szeptember 11.
Második alkalommal rendezte meg szeptember 10-én a Bornap elnevezésű programját a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, s hol napsütésesnek, hol szelesnek, hol borongósnak tűnt az időjárás, végül az égiek is a kegyeikbe fogadták a rendezvényt, így az érdeklődők is szép számmal érkeztek az Óvoda előtti térre.

A szüret már évszázadokkal ezelőtt is az egyik legkülönlegesebb, ünnepi hangulatú mezőgazdasági munka volt, hisz a falu népe nagy dínom-dánom közepette, közösen végezte. A számtalan szüreti népszokás a szőlőszedés utolsó napjához, a végzéshez kapcsolódott. Fontos mozzanat volt az uraság köszöntése, karjának fürtös hajtással való megkötözése, a szüreti koszorú elkészítése. Az uraság ajándékozott is – a szorgosabb szedők például kendőt kaptak. A gazda házánál este lakoma és mulatság volt, s közvetlenül a szüret után az ifjúság szüreti bállal végződő felvonulást tartott – idézte fel a megnyitó során Tirhold Kármen elnök a szüret ünnepének hagyományát, amely Környén mindig is nagy népszerűségnek örvendett a Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett szüreti felvonulás keretében.

Az eltelt években azonban egyre népesebbé vált a menet, amely mind jobban megnehezítette a rendezők dolgát a biztonságszervezés tekintetében, és a falu méretéből adódóan nem jutott el minden településrészre. Ezért tavaly határoztunk úgy, hogy új, mindenki számára elérhető rendezvény alapjait tesszük le a faluközpontban. A választásunk azért esett az óvoda előtti térre, mert családias rendezvényt álmodtunk meg különböző programelemekkel. Úgy gondoljuk, hogy már az első alkalommal sikerült megvalósítani a terveinket, nagyon kedves, pozitív visszajelzések érkeztek, és bízom benne, hogy a mai nap is hasonló sikerrel zárul… - fogalmazott az elnök, és a siker idén sem maradt el.

A téren folyamatosan gyűltek az érdeklődők, miközben a gazdák kínálták a nedűiket, a Vöröskereszt Környei Alapszervezete jótékonysági süteményvásárt tartott, a Környei Nő Klub kézműves portékái sem hiányozhattak, no meg az arcfestés, a gyerekek „ugrálós” játékai, a „tűzoltósimogató”, és a jégkrém sem.

Nagy sikerrel lépett színpadra a DanceArt Táncstúdió, a bővülő létszámú Környei Magyar Dalkör, a Kisfaludy Mihály Általános Iskola Művészeti tagozatának táncosai, a Vízöntők Táncegyüttes, a Széltolók Táncegyüttes és a Szivárvány-Környe Táncegyüttes, a Német Nemzetiségi Dalkör Környe, és zenés musical, operett, sláger időutazásával a KaDarKa Társulat, este pedig a Szomorer Jungs húzta a talpalávalót.

Nem mindegy, hogy melyiket kóstoljuk meg először! A kevésbé édessel kell kezdeni, úgy érezni végül az ízeket! – figyelmeztetett Szappanos János gazda, aki hatvanféle csemegeszőlőt termeszt, és a Pécsi Egyetemi Borbirtok által szervezett első Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Vásáron bemutatott szőlőfajtáiból (Anjuta, Black Beuty, Dubovszky Rozovüj, Faeton, Preobrazsényie Szenátoe Burdaka Viktória) tartott bemutatót, adott ízelítőt a II. Bornapon.  

,,Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bolt igyunk!” Johannes Wolfgang Goethe gondolataival ajánlotta még a megnyitó során Tirhold Kármen a finom nedűk ízlelését, a gazdák pedig a pincék igazán ízletes kincseivel érkezhettek, és idén is kitettek magukért, hiszen a borjegy bevételnek és a felajánlásaiknak köszönhetően a szervezők 200 ezer forinttal támogathatták a Három Királyok Alapítványt.

A szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe ezúton fejezi ki minden segítő, támogató, a műsort színesítő számára a köszönetét, hiszen nélkülük idén sem válhatott volna sikeressé, családiassá a II. Bornap!

Köszönet Bella Sándornak, Geiszt Józsefnek, a Gelato Italianonak, a Göndör Pincészetnek, Gselmann Péternek, Halász-Becker Anitának, Hamburger Grétának, Hamburger Istvánnak, Hanczvikli Jenőnek, Horváth Bélának, Kerecsényi Józsefnek, a Králl családnak, Pákozdi Ferencnek, Seres Jolánnak, Szappanos Jánosnak, Tar Domokos Gézának, Tirhold Annának, Vona Csabának, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek!

 

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó