arrow-left Vissza

A mai napon nemcsak egy címet, hanem egy megbízatást kaptam…

A mai napon nemcsak egy címet, hanem egy megbízatást kaptam…
Ünnep
2024. március 16.

Ahogy hosszú évek óta, ezúttal is harang kondítása jelezte a megemlékezés 16 órai kezdetét március 15-én Környebányán, ahol citeramuzsikával, Kossuth nótákkal tisztelgett a közösség nevében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a Környei Magyar Dalkör, Horváth Miklós és Knoll Paulina, a Rajkó-Talentum Zeneművészeti Szakgimnázium diákja hegedű muzsikával, Bús Melinda pedig szavalatával.

Az ünnepi összeállítás zárásaként Knoll Paulina előadásában a „Magyar fohász” című dal hangzott el, miközben a jelenlévők elhelyezték a kegyelet koszorúit, az örök fényességet jelző mécseseket a Hősi Emlékműnél.

A környei megemlékezés 17 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődött a katolikus templomban, és a Művelődési Házban folytatódott, ahol Beke László polgármester így kezdte ünnepi beszédét: Minden évben, ilyenkor március 15-én az egész országban megemlékezünk a 176 évvel ezelőtt kezdődött forradalomról és szabadságharcról. Szinte egész Európában egyszerre ébredt fel a megerősödő polgárság, és megpróbálta lerázni magáról a feudalizmus fojtogató láncait. Ez a forradalmi hullám 1848. március 15-én elérte Magyarországot is, de hazánk még egy célt tűzött a forradalom zászlajára: az önállóság, a függetlenség célját. Szólt a békésen induló, széles nemzeti összefogáson alapuló kísérlet 1848 őszi ellehetetlenüléséről, a győztes pesti forradalom szabadságharccá átalakulásáról, az ország fegyvert ragadásáról, a honvédek hónapokig, sokszor teljesen reménytelen helyzetben tartó harcáról, és a világosi csatamezőről, ahol a magyar honvédsereg végül letette a fegyvert az orosz cár csapatai előtt.

A magyar honvédség letette a fegyvert, de legyőzöttek lettek? – tette fel a kérdést ünnepi beszédében, majd a választ így fogalmazta meg: Igaz, hogy vérbe fojtották a szabadságharcot, de néhány évtized múlva megvalósultak azok a vívmányok, azok a változások, melyért oly sok hős a vérét adta a csatamezőn, vagy a szabadságharcot követő megtorlás során, de a megvalósulás győzelmét nem lehet elvenni tőlük. Ez a győzelem olyan erővel bír, mely a mai napig megadja társadalmi értékeink alapját, éppen ezért a mai napig országunk és a Kárpát-medence egyik legfontosabb ünnepe március 15. A vérrel és az igazság kitörölhetetlen tintájával írt győzelmüket nem lehet elvenni tőlük és tőlünk…

Nekünk már nem háborúban, csatamezőn kell bizonyítanunk, hanem munkánk, hazánk és családunk jövőjének építése során. A minta adott, és csak rajtunk múlik, hogy követjük-e… Kövessük hős elődeink jó példáját! – zárta gondolatait, majd hetedik alkalommal színesítette a nemzeti ünnep programját a Környe szlovákiai testvértelepüléséről, Tardoskeddről érkező, 1972-ben alakult férfikar katonadalokkal, Kossuth nótákkal, citeramuzsikával és női énekkel.

Környén 1994-től hagyomány március 15-én a Díszpolgári Cím átadása. Az elmúlt 30 évben 18-an érdemelték ki a képviselő-testület javaslata alapján, vagy civil kezdeményezésre.

Idén Beke László polgármestertől és Popovicsné Erdei Ilona vezető főtanácsostól a Díszpolgári Címet Dr. Novák-Gselmann Eszter vehette át Környe Község Önkormányzatának képviselő-testülete döntése alapján a matematika több területén országos és nemzetközi szinten elismert tudományos munkásságának, kiemelkedő kutatói, egyetemi oktató munkájának elismeréseként a település lakossága nevében.

Dr. Novák-Gselmann Eszter Tatabányán született 1984-ben, házas, egy gyermek édesanyja. A környei általános Iskola diákja volt 1990 és 1998 között, majd a tatai Eötvös gimnáziumban tanult tovább. Matematikusi diplomáját 2007-ben a debreceni egyetemen szerezte meg. Itt folytatta tudományos munkáit, 2011-ben doktorált, habilitációjára pedig 2017-ben került sor.

Jelenleg a DE Matematikai Intézet Analízis Tanszékén dolgozik egyetemi docensként. Oktató- és kutatómunkáját 2009-ben kezdte egyetemi tanársegédként, 2013 óta egyetemi adjunktus, 2018 óta pedig egyetemi docens.

Fő kutatási területe a függvényegyenletek témaköre. Több dolgozata jelent meg algebrai derivációkkal kapcsolatos jellemzési tételekkel kapcsolatban, emellett számos olyan közleménye, mely függvényegyenletek stabilitásával foglalkozik. 27 lektorált tudományos angol nyelvű közlemény, 1 lektorált angol nyelvű szakkönyv, 5 beküldött kézirat, 35 szakmai angol nyelvű konferencia előadás, 1 konferencia kiadványban megjelent közlemény, 1 angol nyelvű könyvfejezet szerzője. Rendszeres referálója több mint 10 nemzetközi, angol nyelvű folyóiratnak, valamint két referáló folyóiratnak. Hat alkalommal tudományos titkára nemzetközi tudományos konferenciáknak, továbbá számos alkalommal szervezőbizottsági tag. 2013 óta a Debreceni Akadémiai Bizottság Matematikai Szakbizottságának titkára. Munkáját eddig az alábbi díjakkal ismerték el: 2010-ben ISFE medál, ugyanabban az évben elnyerte a Patai László Alapítvány Díját a Bolyai János Matematikai Társulattól, 2011-ben a Grünwald Géza Emlékérmet. 2019-ben átvehette a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat a matematikai tudományok kategóriában a Nők a Tudományban Egyesülettől, 2020-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia, Matematikai Tudományok Osztályától az Alexits György-díjat.

Az ünnepség résztvevői megható perceket élhettek át, amikor Környe tizenkilencedik díszpolgára az elismerés átvételét követően így fejezte ki érzéseit: Azt mondják, ,,a fa legnagyobb ereje nem az ágaiban, hanem a gyökereiben rejlik.” Engem a gyökereim mindig Környéhez fognak kötni, itt születtem. Az engem meghatározó értékrendet és alapvető emberi normákat itt tanultam. Az első tanáraimat a közvetlen közelemben ismertem meg: az anyukámat, az apukámat és a testvéremet. Az anyukámtól kötelességtudatot, szorgalmat és precizitást, az apukámtól kíváncsiságot, a felfedezés örömét és a másik ember elfogadását tanultam, míg a testvéremtől a nyitottságot… A Környei Általános Iskolában egészen kivételes és magas színvonalú oktatásban volt részem. Rengeteg kiváló tanárom volt, most mégis, valamennyire önző módon csak háromnak szeretnék köszönetet mondani. Mérhetetlenül hálás vagyok egykori osztályfőnökömnek és matematika tanáromnak, Benczikné Benkő Editnek. Nemcsak a matematika alapjait, hanem precizitást, kitartást és az igényes munka fontosságát is megtanultam tőle. Ezen kívül mindig támogatott, biztatott, és ami egy óriási dolog: hitt bennem… Köszönetemet szeretném kifejezni egykori fizika és kémia tanáraimnak, Dr. Beke Ernőnek és Dr. Nógrádiné Papp Erzsébetnek. Mindketten rendkívüli tanáregyéniségek voltak, akik több generáció számára alapozták meg a természettudományos gondolkodást. A családomnak és nekik is köszönhető az, hogy az álmaimat követhetem. Ez a lehetőség ma sajnos nem minden kisgyermeknek adatik meg. Az egyetemi oktatás és a kutatás mellett fontos feladatomnak tartom a tudománypolitikát és az érdekképviseletet is. Kifejezetten fontosnak tartok ezért minden olyan megbízatást, mely a közoktatás, illetve a felsőoktatás kérdéseivel foglalkozik. Ez azonban idő és rengeteg energia, melyet éppen azoktól veszek el, akik a legfontosabbak számomra: a férjemtől, Alfrédtól és a kislányomtól, Hildától. Köszönöm, hogy mindig, mindenben mellettem álltok és támogattok, még akkor is, ha nem mindig világos, hogy az a jobb, igazságos, és elfogadó világ, amit szeretnék, elérhető lesz-e… A szülőfalum díszpolgárának lenni rendkívül felemelő érzés, ami egyúttal óriási felelősséggel jár. A címre ugyanis méltónak kell maradnom… A mai napon a képviselő-testülettől nemcsak egy címet, hanem egy megbízatást kaptam, mégpedig, hogy méltó módon képviseljem Környét, bármerre is vezessen az utam. Minden erőmmel azon leszek, hogy ennek eleget tegyek.

A díszpolgár gondolatait követő vastaps után a Kisfaludy Mihály Általános Iskola ünnepi műsorát láthatta a közösség a hetedik évfolyam, az énekkar és a néptánc tagozat előadásában, Dégenné Kovács Margit, Takács Karolina, Józan Tamás, Jakab András felkészítésében, majd a forradalom hősei előtt tisztelgő közösség az ünnepi programok zárásaként a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat részéről Dr. Veres Zoltán jegyző, Környe Község Önkormányzatának nevében Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe képviseletében Tirhold Kármen elnök és Wéber István, Tardoskeddről Halász Gabriella alpolgármester, Brenkus Judit hivatalvezető, Bara Mihály, valamint a Történelmi Vitézi Rend Komárom-Esztergom vármegyei Székkapitányság Környei csoportja, a civil szervezetek, az általános iskola diákönkormányzatának képviselői helyezték el a kegyelet virágait, a jelenlévők pedig az örök emlékezés mécseseit Cinkotai Nagy Ince gondolatainak jegyében: A márciusi fellángolás bölcsője volt a magyar alkotmánynak s éppen ezért sírig tartó kötelessége minden ma­gyar embernek, hogy a szabadság ébredésének emlékét, mely csodálatosan összeesik a tavasz ébredésével, minden évben kegyelettel megülje. Csak így érhetjük el, hogy az utódok soha szem elől ne téveszthessék dicső őseik érdemeit.

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó