arrow-left Vissza

Viselet és Tánc Hete

Viselet és Tánc Hete
Hagyományőrzés
2024. április 25.
Április 24. a viselet napja, 29. a tánc világnapja. A Kisfaludy Mihály Általános Iskola és a Szivárvány Táncegyüttes vezetőinek az a gondolata támadt, hogy miért is ne lehetne a két jeles dátum közötti napokat is programokkal megtölteni. Így már második alkalommal rendezték meg a Viselet és Tánc Hete programsorozatot.

Az iskola alsó tagozatosai és néptáncosai április 24-én a környei Művelődési Házban megtekinthették Kelemen Petra Piroska és Jakab András „…az üveghegyen is túl…” című előadását, melyben a Kárpát-medence több szegletéből mutattak be viseleteket, és persze az azokhoz tartozó táncokat.

Elsőként Piroska saját szülőfaluja, a felvidéki Bény különös viseletét mutatta be. A gyönyörű összeállításhoz egy érdekes történetet is elmesélt, mely szerint a ’török basa’ tehet arról, hogy a kurta szoknya dereka lecsúszott a lányok csípőjére. A monda szerint a kíváncsi basa félbevágatta az Alsó-Garam-menti lányok szoknyáját, hogy jobban láthassa gyönyörű lábaikat. Erre ők a megkurtított szoknya anyagát hozzátoldották a ’pruszlik’-hoz (a viselet felső részéhez), a szoknyát pedig leengették a csípőjükig, így aztán túljártak a török eszén. Aki nem hiszi, járjon utána! A történetet követően a híres Sallai verbunkot, lassú és friss csárdást táncoltak az előadók.

Második állomásuk a Felvidék keleti részén élő palócok, a gömöriek viseletét mutatta be Piroska. A pásztorság élete, viselete, táncai megelevenedtek a színpadon, juhásznótát, pásztorbotolót és csárdást láthatott a jó hangulatú gyermekközönség.

Harmadik állomásunk az Erdély fővárosának is mondható Kolozsvár két oldalán elhelyezkedő Mezőség és Kalotaszeg viseleteivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Piroska sok időt tölt a mezőségi falvak, főleg Visa néprajzának kutatásával, így szívből mesélt erről a vidékről is. Az előadást visai lassú és sűrű csárdással, valamint ’korcsos’ elnevezésű férfitánccal zárták.

Április 25-én, csütörtökön, minden óraközi szünetben várják a táncos lányok azokat, akik hagyományos hajfonatot szeretnének készíttetni. A teremben fotózkodni is lehet a kiállított népviseletekkel.

Április 26-án rövid táncházzal hangolódhatunk rá a tánc világnapjára. Az iskola udvarán a harmadik szünetben moldvai táncokkal várják a tanulókat, tanárokat. A szünetekben viseletdarabokat kölcsönözhetnek az érdeklődők, ezeket a nap folyamán hordhatják is.

Csütörtökön és pénteken a táncteremben berendezett Folksufniban karaktercipőt, kalapot, harisnyát és egyéb árucikkeket vásárolhatnak az érdeklődők a Néptáncosok Kellékboltja jóvoltából.

A tánc világnapját sok-sok próbával töltik az iskola táncosai, hiszen kedden este fellépnek a Kisfaludy gálában.

 

Jakab András

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó