arrow-left Vissza

A sportcsarnok építése egyelőre lekerült a napirendről

A sportcsarnok építése egyelőre lekerült a napirendről
Helyi hírek
2022. április 05.

A legolcsóbb ajánlat nettó 1 milliárd 948 millió forintról érkezett a sportcsarnok építésére berendezések nélkül, ezért a kérdés egyelőre lekerült a napirendről. 2021 júliusában Mosóczi László államtitkár Környén jelentette be, hogy öt éven belül elkészül az elkerülő út – minden bizonnyal ez volt a két leghangsúlyosabb mondat április 4-én a környei falugyűlésen a Művelődési Házban, ahol Beke László polgármester és Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke adott számot az elmúlt időszak eseményeiről.

A pandémia miatt a döntéshozók és az érdeklődők két év után találkoztak először ismét személyesen, a polgármesteri és elnöki tájékoztatóban természetesen a Covid járvány is kiemelten szerepelt. 

Beke Lászlótól elhangzott, hogy  az önkormányzat a járványhelyzet kezdetétől folyamatosan önerőből biztosította a szükséges védőfelszereléseket, tisztítószereket, az elmúlt két évben közel 25 millió forintot költött a település védekezésre, mindemellett a lakosságtól is sok segítség érkezett: legyen szó maszk varrásról, felajánlásokról vagy információról a beszerzésekkel kapcsolatban. Név nélkül is külön köszönet illet meg mindenkit, aki segített a falunak a bajban – hangzott el a polgármestertől, aki sajnálatos számszerű adatokat is megosztott a jelenlévőkkel: a járvány előtti időszakot tekintve az I-es számú Rendelőben öt év halálozási statisztikája 20,2 fő volt évente. A járvány két évében ez a szám 32 fő/évre emelkedett átlagosan. A Szent Rókus rendelő esetében a 10 éves statisztika 21,2 fő volt évente. 2020-21-ben a covidos esetek nélkül is 23,5-re nőtt a statisztika, a covidos esetekkel együtt pedig 29 embertársunkat veszítettük el évente. Ezek a tények is mutatják, hogy milyen súlyos és nehéz időszakot éltünk át, és a sokszor túlzottan szigorúnak tartott intézkedések ellenére is milyen súlyos árat fizettünk – fogalmazott.

A 2021-es költségvetésről elhangzott, hogy a bevételek tervezett előirányzata 1 milliárd 974 millió forint volt, melyet a hosszú távú befektetési államkötvény 1.3 milliárddal, az előző évi maradvány 391.5 millióval egészített ki, így összesen majdnem 3.7 milliárd állt rendelkezésre.

Az önkormányzat meghirdette a közbeszerzési eljárást a sportcsarnok építésével kapcsolatban, a beruházás várható kezdetét 2021. április 30-ára tervezte, ám az érvényes ajánlatokban szereplő vállalási árak meghaladták a pénzügyi lehetőségeket. Ha valamennyi rendelkezésre álló forrásunkat a sportcsarnok építésére fordítjuk, akkor 1 574 801 500 Ft-ot tervezhettünk volna, ugyanakkor az egyik ajánlat nettó 1 948 millióról, míg a másik nettó 2 050 millióról szólt, ezért kellett sajnos úgy döntenünk, hogy elhalasztjuk a beruházást – hangzott el a polgármestertől.

A beszámolója – a többi között – kitért arra is, hogy 240 milliós pályázati támogatásból bővülhet két újabb csoporttal a bölcsőde, hogy az önkormányzat támogatásával nyerte el eredeti szépségét a katolikus templom szószéke, és a plébániánál a káplánlakás is megújult. A két támogatás összege 17 millió Ft volt. A református gyülekezet az önkormányzattól kapott támogatásból a templom és környezetének felújítására 13,5 millió Ft-ot használt fel 2020-ban, 2021-ben pedig 6 millió Ft-ot mobilgarázs, kerti eszközök és kellékek vásárlására.

2020-ban és 2021-ben a megvalósított beruházások és a felújítások eredményeként 1 218 074 553 Ft-tal lett gazdagabb Környe.

Az oly régóta sürgetett elkerülő út kapcsán a polgármester elmondta, hogy miután a civil kezdeményezésű aláírásgyűjtés eredményeként a szakma elismerte az elkerülő út szükségességét, 2020-ban is több alkalommal is megkeresték az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy tájékozódjanak a környei elkerülő út sorsáról. Tavaly júliusban Mosóczi László államtitkár Környén jelentette be, hogy öt éven belül elkészül, az egyeztetések eredményeként két nyomvonalterv van napirenden. Ezeket a javaslatokat egy tervzsűri értékeli ez év nyarán, és az értékelés alapján készítik el a megvalósíthatósági hatástanulmányt, aminek a tervezett időpontja idén december.

Az idei tervek kapcsán kiderült, hogy a bevételek tervezett előirányzata közel 2.2 milliárd forint, melyet 4.4 milliárdra egészít ki a hosszú távú befektetési államkötvény és a 2021. évi maradvány.

Idén a feladatfinanszírozás keretében – az iparűzési adó erősségre tekintettel – általános működési feladatellátásra kicsivel több, mint 348.5 millió érkezik állami hozzájárulásként, ugyanakkor Környe elvárt adófizetési kötelezettsége meghaladja a 329 milliót, így elmondható, hogy a falu szinte központi feladatfinanszírozás nélkül működik.

Az idei tervezési feladatok között szerepel római kori leleteket bemutató terem tervezése a régi polikert helyén, a tóparti épület terveztetése apartman házzá, a régi fogorvosi rendelő lakóépületté tervezése, a Kossuth utca felújítási tervei április 20-ára készülnek el, és két kerékpárutat is terveztet a helyhatóság, egyet az Ipari Parkban a Coloplast irányából a Volta cég felé vezető út mellett, valamint Tagyospuszta és az Ipari Park között.

A lakosság részéről évek óta számos kritika éri a vasútállomás épületének leromlott állapotát, azzal kapcsolatban a polgármester elmondta: az épület, mint a nemzeti törzsvagyon része a Magyar Állam tulajdonában van, évente élnek jelzéssel a MÁV Vagyonigazgatósága felé, hogy intézkedjenek a megfelelő karbantartásról. Az önkormányzat azt is vállalta, hogy megvásárolja a külső vakoláshoz szükséges anyagot, de a felújításra mégsem került sor, ezért a helyhatóság továbbra is „ott kopogtat” a MÁV ajtaján.

Az önkormányzat hamarosan megköti a Bajcsy lakópark II. ütemében érintett telekre az adásvételi szerződéseket, amik kapcsán Beke László hangsúlyozta: a feltételeknél nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a kedvezményesen vásárolható telkekkel ne tudjanak visszaélni az ügyeskedők. Ez év tavaszán az internetszolgáltatóval is sikerült egyezségre jutnia az önkormányzatnak, megtörtént a vagyonátadás, és a szolgáltató ígérete szerint április közepéig megkezdődik a vezetékes internet szolgáltatás a lakóparkban. Mivel egy teljesen új lakóterületről van szó, ezért a kisgyermekes családok részére játszótér és park kiépítését tervezi az önkormányzat, a lakópark melletti szántófölddel határos szakaszra pedig fasor ültetését.

Az önkormányzat megvásárolta a Metaker Kft. épületét, így még idén átköltözteti a településüzemeltetésen dolgozók telephelyét, e mellett a Környei Horgász Egyesület, a Környe Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület működéséhez is biztosított lesz a helyszín az épületben. Ezt követően nyílik lehetősége az önkormányzatnak a „régi iskola” felújítására, az új funkció kijelölésére és a látványtervek elkészítésére idén kerül sor.

Az idei év tervezett beruházási költsége 601 millió, a felújításé 891 millió forint.

A pandémiát, és korlátozásait követő kulturális életről így számolt be a polgármester: ismét teljes nyitva tartással várta a Művelődési Ház és a Községi Könyvtár a látogatókat, a csoportokat, valamint megkezdődhetett a rendezvények előkészítése, szervezése. Az első nagyszabású program a március 15-ei ünnepség lehetett, ahol nagyon jó érzés volt látni, hogy zsúfolásig megtelt a színházterem. A következő időszakban már ismét a megszokott kulturális élet várja a környeieket: április 9-én húsvéti kézműveskedés, a falu első tojásfájának feldíszítése, 11-én a Költészet Napja, 23-án jótékonysági bál az iskolában, 24-én gyermek, családi színház, 30-án a tavaszi dalostalálkozó. Idén már nem az online térben, hanem közösen, a tóparton tölthetjük el a Családi Majálist, május 7-én a Miniszter félrelép című darab érkezik Környére, 22-én az Orbán napi ünnepség következik, 28-án a Gyereknap, június 5-én a Pünkösdi Vigasságok, és gőzerővel szervezzük július második hétvégéjére a Nemzetiségi és Sörfesztivált, a sztárfellépővel már meg is kötötte az önkormányzat a szerződést.   

És a végére maradt a „feketeleves” – vezette fel a településképi rendelet kapcsán született összegzést Beke László: sokan sajnos még ma sem tudják, vagy nem tekintik kötelező érvényűnek a Környére vonatkozó településképi rendeletet, amely övezetekre bontja a település területét, azokon belül meghatározza a kötelezően betartandó előírásokat, és megtekinthető a www.kornye.hu oldalon is.

Ezeket az előírásokat minden új lakóépület vagy épület átalakítás, felújítás során be kell tartani, amihez az önkormányzat szakmai konzultációt biztosít. Fontos elem a településképi bejelentési eljárás, amellyel szintén tisztában kell lennie minden építési munkát végzőnek a településen. Környe területén bejelentési eljárást kell kérelmeznie mindenkinek, aki például építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységet folytat (épületbővítés, lakóház építés, tetőcsere, homlokzat felújítás stb.), megváltoztatja egy épület rendeltetését (lakóházban irodát vagy kereskedelmi-szolgáltató egységet alakít ki, lakóházban beépíti a tetőteret), reklámot, reklámhordozót kíván elhelyezni.

A temetők üzemeltetéséről is tájékoztatott a polgármester, e szerint napjainkra megállapodás született, hogy az önkormányzat ingyenesen tulajdonosi jogokat szerez mindkét felekezet tulajdonában álló temetők tekintetében. A tulajdonszerzést követően az önkormányzat köztemetőként üzemelteti a temetőket és a kegyeleti közszolgáltatási szerződéskötésre pályázatot ír ki. A Katolikus Plébánia Környe tulajdonából a temető megjelölésű ingatlanok Környe Község Önkormányzata már tulajdonába átkerültek, a Környei Református Missziói Egyházközség tulajdonú temető átírása folyamatban van.

Az idei esztendő szomorú aktualitása az Ukrán háború – folytatta Beke László, aki az önkormányzat mellett a környei civil szervezetek, a lakosság összefogását emelte ki: segítséget nyújtottunk a határmenti településen lévő fogadóponton a menekültek ellátására, a fogadóhely kialakítására, adományokat juttattunk el a Vöröskereszt Aranyosapátiban létrehozott raktárába, a karitatív szervezetek helyi központjaiba, a várgesztesi villaparkba. Április 1-jén pedig a Környei Református Gyülekezet szervezésében, a szabadbattyániakkal közösen, tartós élelmiszer adományt szállított ki Nagy Péter tiszteletes a kárpátaljai Beregardó településre.

A polgármesteri beszámolót követte Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnökének tájékoztatója, amelyben szintén középpontban szerepelt a pandémia. Sajnos számos program elmaradt, az erőiket a Tájház Mesterségek Utcájának megvalósítására koncentrálták.

Számtalan egyeztetést folytattunk, újabb és újabb ötletek hangzottak el a falu elöljárójától, aki teljes vállszélességgel támogatott bennünket, így nagyon gyorsan elkészülhettek a bemutató helységek. Ezt követte az a munka, ami mögött rengeteg ember állt, hiszen sokan megtudták, mire is készülünk: a poros padlásokról kerültek elő a szebbnél szebb régi eszközök. Képviselőtársaim időt nem kímélve hónapokat dolgoztak azon, hogy ezeket a tárgyakat megfelelően konzerválva mutassuk be. A célunk egy olyan tér kialakítása volt, ahol akár gyerekcsoportok játszva ismerkedhetnek meg a régmúlt szakmáival és eszközeivel. A valóban csodálatosra sikerült Mesterségek Utcáját augusztus 28-án avattuk fel ünnepélyes keretek között. A polgármester úr jóvoltából és a faluban összegyűjtött képekből igazán ízléses és hasznos információs táblák készültek, nagyon köszönjük! Ugyanezen a napon, augusztus 28-án a pályázati támogatásból felújított keresztet is átadtuk, Visnyei László plébános meg is áldotta. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott pályázatunkkal valamennyi (9) útszéli sváb keresztet szerettük volna felújítani, de a forrás kimerülése miatt csak a Tatai út kereszteződésében nyílt lehetőségünk 800 ezer forint értékben, amelyhez saját erőt is biztosítottunk – mondta el Tirhold Kármen, aki az elmúlt évben megjelent, a „Mi Svábok” című könyvre is felhívta a figyelmet. A könyvben számos interjú alapján Környe négy oldalon szerepel a két önkormányzat támogatásának köszönhetően.

A nemzetiségi önkormányzat tavaly szeptemberben rendezte meg az első Bornapot, amely a rendezvény látogatottsága alapján sikeresebbnek bizonyult, mint korábban a szüreti felvonulás volt, ezért egyben hagyományteremtő is volt. A Bornap bevételét, a közel 350 000 Ft-ot a Római Katolikus Templom felújítására ajánlotta fel a német nemzetiségi önkormányzat.

2021-ben a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport teljes ruhatárát lecserélte a nemzetiségi önkormányzat, a Német Nemzetiségi Dalkör működéséhez pedig harmonikát vásároltak, illetve mindkét csoporthoz új vezető érkezett.

Októberben már nem volt akadálya a kukoricafosztás és a Kürbis schnitzer megrendezésének, idén pedig a nemzetiségi önkormányzat is igyekszik visszatérni a „normális kerékvágásba” – mondta el az elnök, aki kiemelte, hogy 2022-ben lesz a 75. évfordulója a kitelepítésnek, amelyre három napos megemlékezéssel készülnek, ezért kérte, ha valakinek rendelkezésre áll otthon régi képe, ami a régi Környét, és a helyi életet eleveníti meg, az segítse a tervezett kiállítás bővítését.

Az elnök zárásként köszönetet mondott a környei önkormányzat által, a német nemzetiségi hagyományok ápolásához nyújtott anyagi támogatásként, egyben a döntéshozóknak és a  polgármesteri hivatal dolgozóinak a munkájukért.

A két beszámolót követően érkezett el a kérdések, észrevételek ideje a falugyűlésen. Több olyan is elhangzott, amelyek a polgármester szerint könnyen orvosolhatóak, esetleg újabb kapcsolatfelvételt igényelnek. Ilyen volt a Tatai kereszteződés jelzőlámpás működése, ami kapcsán már korábban felmerült, hogy a késő esti, éjszakai órákban miért nem vált sárgán villogóra, miért kényszerülnek az autósok gyakran indokolatlan várakozásra? A településvezető válaszában elmondta, hogy már többször jelezték a „közút” felé, természetesen ismét megteszik.

Az elektronikai hulladék gyűjtésének igénye is megfogalmazódott a lakosság részéről, de a válaszból kiderült, hogy mivel nem alapfeladat, a hulladékgazdálkodási közszolgáltató nem kötelezhető rá. Ígéret született viszont a polgármester részéről, hogy felveszik a kapcsolatot más település hulladékgazdálkodási közszolgáltatójával, és igyekeznek megoldást találni.

Az Ady Endre utcai szennyvíz átemelő folyamatos meghibásodásáról is szó esett: a hozzászóló szerint egy évtizede rendszeresen, s nemcsak nagyobb esőzésekkor fordul elő, hogy hömpölyög a szennyvíz a Tagyosi vízfolyásba, ami az Által-érbe érkezik. Beke László válaszában elhangzott, hogy a probléma ismert, többször egyeztettek a Vízművel, a megkeresésre különböző válaszok érkeztek különböző indoklásokkal, a felvetés miatt ismét felveszik a kapcsolatot a szolgáltatóval.

Az Arany János utca egyik lakójától fekvőrendőr telepítése kapcsán merült fel a kérdés, hogy miként lehet kérvényezni? A polgármester válasza némi derűt keltett a jelenlévők között: épp van egy utca, ahol korábban kérvényezték, telepítettük, most pedig azt kérik, hogy szedjük fel… Ezért a jövőben a fekvőrendőr telepítési kérelmeknél nem csupán az utca lakóinak aláírását kérjük, de azoknak az ingatlanoknak a megjelölését is, ahová kérik a telepítést, és természetesen ezen ingatlanok tulajdonosainak hozzájárulását is.

Beke László polgármester és Tirhold Kármen elnök részletes beszámolója a csatolt dokumentumban olvasható el.

Kapcsolódó dokumentumok
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó