arrow-left Vissza

Közösségi és Tájház - Alkotmány u. 78.

Közösségi és Tájház - Alkotmány u. 78.

Környe Közösségi és Tájházát fél évig tartó, s 20 millió forint értékű felújítás után 2008. július 11-én avatták fel ünnepélyes keretek között.

A rekonstrukcióról 2006-ban, az akkori polgármester, Horváth Miklós† vezette képviselő-testület határozott, majd következett a megvalósítás, immáron a falu következő vezetésének feladataként.

A község új intézményének a döntéshozók fontos szerepet szántak, hiszen egyrészről meg kell őriznie Környe messzire nyúló múltját, másrészről hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az itt élő embereknek a „Környe” szó valóban szűkebb hazájukat jelentse.


A tájház teljen meg emlékekkel, melyek újra életre kelnek, a közösségi ház pedig teljen meg élettel, amelyek szép emlékké válnak – ezt kívánta az avatóünnepségen Beke László polgármester, hiszen a tájház feladata Környe múltjának megőrzése, kiemelten a községbe a XVIII. században betelepített német ajkú lakosság történelmére, tárgyi emlékeinek bemutatására, míg a közösségi ház a településen élők társadalmi életéhez biztosít színteret, legyen az önkormányzati, intézményi, családi esemény, osztálytalálkozó vagy egy cég kisebb rendezvénye.

A közösségi ház bérlésével kapcsolatban a polgármesteri hivatalban lehet érdeklődni a 34 573100-as telefonszámon.

Tájház bérlési kérelmet lent lehet letölteni.

 

Közösségi és Tájház – Alkotmány u. 78.

A házból telepítették ki 1947. augusztus 27-én Beck Istvánt és családját, így a tájházban megtalálhatók a korabeli fényképek, s az a zsák is, melyben ingóságaikat vitték magukkal a kitelepítéskor. Ezeket a tárgyi emlékeket a család bocsátotta az önkormányzat rendelkezésére.

A kitelepítés után, a kényszerű lakosságcsere során a Felvidékről származó Gáspár család költözött a házba. Mivel a házaspár leszármazottak nélkül hunyt el, haláluk után a ház az önkormányzat tulajdonába került.

A tájház épülete a magyarországi németségre jellemző beépítettségi formát mutatja be a hosszú főépülettel, a vele szemben álló kis épülettel és a telket hátul záró, keresztben épített pajtával.

A ház egy jellegzetes háromosztatú parasztház, nyitott oldalú „ganggal”. A hagyományos parasztházban a falu lakossága által adományozott régi sváb bútorokkal és tárgyakkal rendezték be a szobát, konyhát, valamint az öregek által lakott, úgynevezett „Alterteil”-t. A falon és a szekrényben a sváb népi viselet tekinthető meg.

A kiállítás tárgyai mind eredetiek, egykor nagyapák és nagymamák használták.

A ház oldalbejárattal közelíthető meg az udvarról, a nyitott gangon át, amelyről a konyhába jutunk, ahol a család élete nagy részét töltötte, ahol a házimunkákat végezték.

A korabeli bútorokkal berendezett első szoba szintén a környei németség életébe ad betekintést. Ezeket a tárgyakat a helyi svábság a mindennapi élete során használta.

A hátsó szobában kiállított használati tárgyak és munkaeszközök azokról a mesterségekről, foglalkozásokról adnak képet, amelyet elődeink a földművelés mellett, a mindennapok során végeztek. Ebből a szobából nyílik a ház alatti pince, amelynek bejárata korábban az udvar felől volt. Ennek egyik üregében állítólag embereket bújtattak a nehéz időkben.

A főépülettel szemközt található kisház az idősebb korosztály szerény hajléka volt. „Alterteil”-nak hívták, és amikor a család fia vagy lánya új családot alapított, az idősebb generáció ide húzódott vissza.

A pajtában a többségében mezőgazdasági munkákhoz szükséges szerszámok, eszközök találhatók.

A Tájház előzetes időpont egyeztetés alapján látogatható, amennyiben szeretné megtekinteni, kérjük hívja a 34/573-100-as telefonszámot .

Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó dokumentumok
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó