arrow-left Vissza

40 év után, 130 millió forintból újult meg a konyha

40 év után, 130 millió forintból újult meg a konyha
Helyi hírek
2020. augusztus 27.
Összességében majdnem 130 millió forintból újult meg a Kisfaludy Mihály Általános Iskolában üzemeltetett főzőkonyha. A teljes körű – a többi között a gépészetet, szerelvényeket, burkolatot, konyhatechnológiát érintő – rekonstrukció 40 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A főzőkonyha augusztus 27-ei ünnepélyes átadásán résztvevők, köztük Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, az iskola ebédlőjében meg is ízlelhette a legújabb konyhatechnológiával percek alatt elkészült tükörtojást, és a napi menüt, az egyben sült fasírtot és túrókockát.

Az iskola épülete, és vele együtt a konyha 1980-ban, tehát épp négy évtizede készült el, így amikor a 2020-as költségvetés összeállításakor a környei képviselők tudomást szereztek az önkormányzati étkeztetésekhez igényelhető központi költségvetési támogatás lehetőségéről, nem volt kérdés számukra: benyújtják a pályázatot. A nyolcvanas években legfeljebb 300 főre készült étel a konyhában, ma már ez a létszám napi 700-720 között mozog, hiszen az iskolások mellett az óvodások, bölcsődések, a falubeli és vértessomlói szociális étkeztetést igénylők számára is itt főznek úgy, hogy az ételérzékenységben szenvedők részére külön diétáskonyhában, személyre szabottan – hangzott el Beke Lászlótól. A polgármester a legmodernebb konyhatechnológia kapcsán elmondta: bár a Nagykonyha Szerviz Kft. javaslata 5-6 millió forinttal meghaladta az eredetileg tervezett összeget, az általuk ajánlott innovatív eszközök, berendezések nagy segítséget jelentenek a dolgozóknak, nem szólva az energiahatékonyságról, mivel sokkal kevesebb energiával, sokkal kevesebb hozzáadott alapanyaggal, (például étolaj) lehet ugyanazokat az ételeket nagyon ízletesen elkészíteni. A kivitelezői közbeszerzési eljárást elnyerő Csömöri székhelyű REST-O-SUP Kft. június 15-én vette át a munkaterületet, és a polgármester nem titkolta: eleinte aggódott, de mivel nem akadt olyan nap, hogy legalább 15 mester ne dolgozott volna, végül kiváló minőségű munkát végezve készültek el határidőre. Több beruházásban vettem már részt, de ez ajándék volt a számomra – fejezte ki köszönetét a kivitelező, valamint a konyhai dolgozók részére is, akik Péli Réka élelmezésvezetővel az élen derekasan kivették a részüket a teendőkből.

Bár a konyha területe nem bővült a fejlesztéssel, átalakították a tereket, így három hűtőkamra is készült, mindenhol megújultak a szerelvények, a burkolatok, a belső víz- és csatornarendszer, a fűtés, hűtés, szellőztetés, gázellátás, korszerűsítették a villanyhálózatot, korszerű sütő-főző berendezéseket építettek be, és a technológiához szükséges oltórendszert alakítottak ki.

A konyhatechnológia beszerzése 46,3 millió forintba került, az építési munkálatok 83,4 millióba, így közelítette meg a 130 milliót a beruházás teljes költsége.

700 adag étel gyermekeknek, időseknek, étel-érzékenyeknek különböző ellátási formákban, hatalmas mennyiség! Rendkívül magas szintű szakmai irányítást és odafigyelést igényel, és az ehhez társuló konyhatechnika adja meg a biztonságát, hogy az itt elkészült ételek minőségileg még inkább tudják a közétkeztetést szolgálni – emelte ki Czunyiné Bertalan Judit. Az országgyűlési képviselő a 40 millió forintos támogatás kapcsán így fogalmazott: mondhatjuk, hogy az önerő több mint a duplája, mint amit elnyert az önkormányzat, tehát a környeiek és az itt befolyó adóforintok vállalták a nagyobb részt a beruházásból. Környe azon települések közé tartozik, – szerencsére egyre több településsel együtt – akik az ideérkező állami forintokat ki tudják, és ki akarják egészíteni saját forrással. És bár a falu szerencsés csillagzat alatt található az iparűzési adó tekintetében, a sok pénzzel jól is kell gazdálkodni, márpedig a környei fejlesztések, az, hogy azokhoz ilyen volumenű önerőt tudnak biztosítani, azt igazolják, hogy jól gazdálkodnak a beérkező forintokkal.

A nemzeti színű szalagot Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Beke László László polgármester és Péli Réka élelmezésvezető vágta át, majd következhetett az ízlelés az iskola ebédlőjében.

Péli Réka élelmezésvezetőtől megtudtuk, hogy korábban a hűtőkamrák hiánya is milyen jelentősen befolyásolta a menü összeállítását. Tej ugyanis például hétfőn, szerdán, pénteken érkezik, 700 adag ételnél a mákos gubához 100 litert használnak fel, tehát ennyit kellett a hűtőben tárolniuk, azaz előző nap a reggelihez már nem tervezhetett a tápláló italból, hiszen az +55 liter elhelyezését jelentette volna. De számos kényszerű szempontot kellett eddig követniük, nem tervezhettek egy napra bizonyos ételeket és süteményt is, mert nem volt annyi sütő, de mostantól megszűntek ezek a gondok is. A sütő-pároló szekrényben akár rántott húst is készíthetnek úgy, hogy nem bő zsiradékban sül, csupán picit megspriccelik étolajjal a panírozott húsokat. Mindemellett a gép rendkívül gyorsan dolgozik, nem kell rá figyelni, van benne egy maghőmérő, amit az ételbe tűznek, és készülék csipog, jelzi, ha elkészült. Sőt, egy applikációval telefonon is elérhető, és látható, hogy épp milyen készültségben van az étel. Az élelmezésvezető hozzátette: természetesen korábban is törekedtek a változatosságra, de a jelenlegi technikával még tovább színesíthetik a kínálatot, mindamellett, hogy egészséges, minden követelményeknek megfelelő ételeket készíthetnek.

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó