arrow-left Vissza

Országos megemlékezés Környén

Országos megemlékezés Környén
Megemlékezés
2023. január 18.
Az Országgyűlés 2013-ban határozatban ítélte el a kisemmizést elszenvedő magyarországi német közösség emberi jogokat súlyosan sértő, igazságtalan elhurcolását és elűzetését, és tette meg január 19-ét a meghurcoltatásuk emléknapjává.

A magyarországi németek elűzetése 1946. január 19-én kezdődött, amikor az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény elindult Budaörsről Németország irányába. A második világháború végén, valamint az azt követő időszakban a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba, illetve telepítettek erőszakkal vissza Németországba több mint kétszázezer német nemzetiségű magyar állampolgárt. Ez a nap az elűzöttek emléke előtt tiszteleg.

Az idei országos megemlékezés helyszíne a Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapján Környe.

A megemlékezés szentmisével kezdődik a Római Katolikus Templomban 10 órakor, főcelebrál excellenciás és főtisztelendő Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke.

A szentmisét követően, várhatóan 11.30-tól a megemlékezés a Vasútállomás melletti Kitelepítési Emlékműnél koszorúzási ceremóniával folytatódik. A koszorúzás zavartalansága érdekében a vasútállomáshoz vezető bekötő utat a szervezők 11 órától délután fél 1-ig lezárják, ez idő alatt a vasútállomás csak gyalogosan közelíthető meg.

Széchenyi támogatás logó