arrow-left Vissza

Petőfi él!

Petőfi él!
Ünnep
2023. március 15.
Az 1848. március 15-ei eseményeket elevenítették fel a Kisfaludy Mihály általános Iskola 7. osztályos diákjai a március 14-ei ünnepi műsorukban a Művelődési Házban.

Az intézmény 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésének kezdetén az énekkarosok katonadalokkal léptek színre Szelőczei Ferencné felkészítésében, az első dal előadásában furulyán működött közre Kubinger Borbála negyedikes tanuló.

Őket követte a hetedikes évfolyam emlékezése versekkel, prózával, énekekkel március 15-e eseményeinek felidézésével. A műsort Kollárné Paragi Éva, Ráczné Wiszt Vilma, Sárosiné Rácz Gabriella állította össze és rendezte, közreműködtek a művészeti iskola néptánc tanszakának tanulói és a Szivárvány Táncegyüttes táncosai, a tánc koreográfiáját Jakab András és Kelemen Petra Piroska készítette.

A szerkesztett műsorban Petőfi Sándor, Bajza József alkotásaival, Jókai felszólalásaival idézték 1848 márciusát, amikor Pesten már érezhető volt a levegőben a forradalom puskaporos szaga, amikor a fővárosi fiatalság már kevésnek találta a türelmes várakozást, ezért tanácskozásra gyűlt össze a Pilvax kávéházban, amikor kinyomtatták a Nemzeti dalt és a 12 pontot, amikor megnyílt Táncsics börtönének ajtaja, s amikor a Nemzeti Színház díszelőadásán felcsendült Bánk áriája. S felidézték Reviczky Gyula 1877-ben született hitvallását is: Petőfi él! Lánglelke fenn virraszt. Vénség, halál sohasem érik azt. Lázas szívével, ifjan, szabadon él és fog élni, édes magyarom…

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó