arrow-left Vissza

Vackor Gála: ismét két felvonásban

Vackor Gála: ismét két felvonásban
Vackor Óvoda és Bölcsőde
2023. június 11.
Vackor ovisok vagyunk, Környe a mi kis falunk. Büszkék vagyunk magunkra, meseszép kis ovinkra… vackorosnak lenni jó! – kétszer zengték az intézmény indulóját június 9-én az apróságok a Művelődési Ház színháztermében, amely mindkét felvonásra zsúfolásig megtelt.

A Vackor Óvoda és Bölcsőde gálaműsorát mindig is hatalmas érdeklődés kísérte, ezért 2018-ban teremtették meg a program két részre történő bontásának hagyományát, így valamennyi szülő, nagyszülő, rokon kényelmes körülmények között élvezheti a kis vackorosok bájos produkcióit.

Mivel a pandémia miatt két gála is elmaradt, idén a 18. rendezvény vendégeit köszöntötte (kétszer) Pekár Zita óvodavezető: minden évben ünnep a szülőknek és kollégáinknak, ha látják, hogy kisgyermekeik milyen szépen fejlődnek. Mi felnőttek mindig elgondolkodunk, ha a szülinapi tortán egyre több gyertya ég. Meglepődve vesszük tudomásul, hogy újból eltelt egy esztendő. Az évfordulók mindig fontosak számunkra. Ilyenkor jó egy percre megállni, számot vetni, átgondolni mindazt, ami már mögöttünk van, és újabb feladatokat, célokat tűzni ki magunk elé. 2013-ban a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde gyermekei és dolgozói egy varázslatos gyermekközpontú óvodát kaptak ajándékul. Akkor 147 gyermek 134 óvodás és 13 bölcsődés cseperedett az intézményben, ma 194 gyermekünk van: 162 óvodás és 32 bölcsődés.  Sokan vagyunk, ami örömteli és üdvözlendő.

A születésnapra a kicsik szívmelengető előadásokkal készültek, s miközben ők a rivaldafényben megilletődve, vagy mosolyogva tityegtek-totyogtak, táncoltak, énekeltek, a nézőtéren egyre több tekintet homályosult el a szeretet könnyeitől.

Berci a legnagyobb törpe... Kevés neki törpék vacsorája, többre-jobbra vágyna, éhen marad szája. De most már késő, nem tud kisebb lenni, kilátszik a sorból, így kell őt szeretni – a legkisebbek, a bölcsisek a legnagyobb törpe táncával léptek színre, majd a Gomba csoport igazi születésnapi koreográfiával, a Happy Birthday Clap, Clap Song ritmusára. A Napocska csoport kicsinyei Játékországot varázsoltak a nagyérdemű elé, a Nyuszik Rábaközi népi gyermekjáték csokrot nyújtottak át a vendégeknek. A kis Katicák fehér táncos tappancsos nyuszikká változtak át, s kerekítettek igazi mezei mulatságot. Őket követte bárányos táncával a Ficánka csoport, a kicsikről kiderült, hogy hűek a nevükhöz, hiszen délidőben, ha nem sikerül minden apróságot elaltatni az óvónéniknek, akkor a csengettyűs bárányt hívják segítségül. Legyetek jók, ha tudtok! – a kis Sünik már a próbák ideje alatt is így bíztatták egymást, az örömteli felkészülés pedig olyannyira jól sikerült, hogy a gálán önállóan, felnőtt részvétele nélkül adták elő a produkciójukat. A pünkösdölés időpontja a tavaszi napfordulótól függ, így a tavaszi ünnepeket zárja és a nyárit kezdi. Nyárhívogató ünnep, Magyarországon is a legszebb tavaszi ünnepek egyike, amelyhez sok énekes játék, népdal, rituálé kapcsolódik. A néphagyományok szerint az ünnep két napján régen mindenféle játékokat rendeztek, pünkösdi királyt, királynét választottak, akik év végéig viselhették a címet. Pünkösdkor a lányok fehér ruhában, fejükön rózsakoszorúval, házról-házra jártak. A ház előtt állva megkérdezték: „szabad-e pünkösdölni”. Igenlő válasz esetén énekeltek, táncoltak. A Csiga csoportos lányok és fiúk ezt a néphagyományt elevenítették fel a gyermek produkciók zárásaként.

Természetesen az óvoda kollektívája sem maradhatott ki a tehetség megcsillogtatásából: Dó, egy domb, egy szép zöld domb, Ré, egy régen látott rét, Mi, mi együtt ez a mi, Fá, a fák fölött az ég… kezdték mindkét „felvonást” a Muzsika hangjával, zárásul bőröndjeikkel a reptér felé vették az irányt, ahol sikeresen landolt egy egykori Malév gép, végül a gyerekekkel közösen zengett Vackor indulóval, és azzal a szeretetteljes érzéssel zárták a két gálát, melyet K. László Szilvia költő, meseíró így fogalmazott meg: Ha szeretetet adsz, akkor már benne vagy a másikban, benne élsz, a része vagy. Minél többet adsz magadból, annál több és jobb leszel. 

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó