arrow-left Vissza

Rekordot döntött Gréti 72.5 kilós töke

Rekordot döntött Gréti 72.5 kilós töke
Hagyományőrzés
2023. október 28.
A Tökölő a legjobb nap! – tavaly így summázta az élményeit egy kislány október utolsó péntekjén, egy másik idén pedig így, miközben majszolta a finomságokat: ez egy tök jó délután!

A Tökölő és KÜRBIS-SCHNITZE-t nyolcadik alkalommal rendezte meg október 27-én a Művelődési Ház és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, s bár a szervezők eleinte kicsit aggódtak az esős időjárás miatt, végül szinte percek alatt megtelt a Művelődési Ház valamennyi tere, terme.

Az olvasóteremben Salamonné Hertel Erika Aranykezek képzőművészeti foglalkozásra csábította a gyerkőcöket, a nagyteremben kreatív fajátékok szórakoztattak kicsiket és nagyokat egyaránt, az arcfestőknek kapunyitástól késői zárásig szusszanásnyi idejük sem maradt, miközben az előtérben garmadával készültek a töklámpások, amikhez 100 darab faragnivaló tököt biztosítottak a szervezők, s természetesen minden eszközt, amire csak szükség lehetett. A megálmodott formához többen telefon segítségével kerestek fotókat, mások – felkészülten – előre megrajzolt terménnyel érkeztek, és volt, aki rögtönzött, de végül mindannyian sikerrel vették az akadályokat, és egyre csak gyűltek a töklámpások az asztalokon.

Természetesen idén is kellették magukat tökös falatok, rémisztőnek ható, ámde annál finomabb sütemények: az iskolai konyhában nagyjából 40 kilónyi mézes sült tök készült, és a programra a „Süssünk, főzzünk valamit” Klub (Barta Gizella, Csépke Cecília, Szőgyényi Zoltánné, Lóczi Kinga, Szabó Lászlóné, Pribéliné Wéber Noémi) is szorgoskodott, a gyerekek pedig a program végére valamennyi finomságot az utolsó boszorkányujjig elmajszolták.  

Kerecsényi József egy, Aradi Attila pedig három kolbásztökkel érkezett, a ritkaságoknak csodájára is jártak gyerekek, felnőttek. Attila úgy 5-6 évvel ezelőtt viccből ültette, mára évente 10-12 darab terem a kertjében egy nagyjából 3 méter magas és 1.5 méter széles állványon. A kolbásztök zsengén fogyasztható rántva, főzeléknek, tócsinak elkészítve, és különlegessége, hogy az alkalmankénti 30-40 centiméter levágása után továbbnő, akár másfél méterig is, amikor pedig megkeményedik a héja, hosszú időn keresztül díszítheti az otthont ősszel.

Természetesen idén sem maradt el a súlyverseny, a korábbi „tökös favoritok” azonban nem kopogtattak be a terményeikkel.

A versenyt és vele a legnagyobb ízletes, tök formájú tortát végül a tíz nevező közül a nyolc éves Selmeczi Zsombor vehette át Tirhold Kármen elnöktől, ő 21.8 kilós terménnyel érkezett. A második helyen végzett 13.5 kilóval Molnár Elizabet, a harmadikon pedig a tavalyi győztes, Szedlacsek Lilien 10.6 kilóval. Lilien töke csupán fél kilóval múlt felül két másikat, holtversenyben végzett a negyedik helyen Kis Emília Júlia és Molnár Botond, őket a szervezők 2-2 főre szóló tiszteletjeggyel ajándékozták meg a november 26-ai „Piroska és a farkas” című színházi előadásra.

Különdíjat vehetett át Hamburger Gréta, aki hosszú időn át gondozott lelkiismeretesen egy szépen növekvő tököt, ami végül 72.5 kilósra hízott. Gréta a gyarapodását naponta ellenőrizte, mérte az átmérőjét, és azt is megállapította, hogy mikor állt meg a növekedése, mikor érdemes levágni az indáról. Az édesanyja, Tirhold Kármen azonban szervezőként nem tartotta ildomosnak, hogy nevezzen, a méretes példány jelenleg is látható a Művelődési Ház előtt őszi fotóhelyszínnek elkészített installáció fő attrakciójaként.

Gréta töke egyébként megdöntötte az eddigi rekordot, amit 2017-ben Heim Mihály állított fel 63.5 kilóval.

Rekordot döntött Gréti 72.5 kilós töke
Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó