arrow-left Vissza

Egyre színesebb, gazdagabb a falu tojásfája

Egyre színesebb, gazdagabb a falu tojásfája
Hagyományőrzés
2024. március 24.
Hetedik alkalommal várta március 23-án a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Művelődési Ház közös húsvéti kézműveskedésre az apróságokat, szüleiket, nagyszüleiket, és harmadszor a falu tojásfájának feldíszítésére, melynek gondolata annak idején Tirhold Kármen elnökben fogalmazódott meg.

A húsvéti ünnepi asztalok, ablakok a szorgos kezeknek, no meg a Nő Klub tagjainak, a nemzetiségi önkormányzatnak és lelkes segítőjének, Wéber Erzsébetnek köszönhetően biztosan nem maradnak dísz nélkül: az aprócska és nagyobb lányok, fiúk, segítő anyukák, nagymamák és apukák sorra készítették a konfettis, szalvétás tojásokat, a kis báránykákat, nyuszikat több technikával is, színes tavaszi ajtókopogtatókat, csillogó virágot, egyszóval megannyi szépséget a húsvét jegyében.

Mindeközben Földesné Bálint Ilona Népi kézművesnél, a rendezvény visszatérő vendégénél is díjtalanul gravírozhatták a színezett tyúktojásokat a gyerekek, felnőttek, és falatozhattak a „Süssünk, főzzünk valamit!” Klub finomságaiból.

A húsvétváró kézműveskedés népszerűségét jelzi, hogy nem csupán az ízletes falatok, de a tengernyi alapanyag is mind egy szálig elfogyott a program végére, pedig a szervezők alaposan felszerelkeztek mindennel.

Idén a korábbiaknál nagyobb fát választott ki Dörner István nemzetiségi képviselő a Művelődési Ház elé, a magasabb ágait ő maga díszítette létráról, s kiderült, hogy a tekintélyes mennyiségű hímes tojáshoz el is kélt a méret. A szervezők ugyanis évről-évre megőrzik az ép díszeket, de a tojások száma nem csupán ezért gyarapodik. Barta Sándorné tavaly 290 darabbal érkezett, s – ahogy a kézműveskedésen fogalmazott – ő már húsvéttól húsvétig fest. Tehát idén is gazdagította a fát, de az még titok, hogy hány darabbal, hiszen a szervezők idén is tippelős játékra hívtak mindenkit: vajon ki találja el, hogy összesen mennyi tojás díszíti?

A szervezők nagyon-nagyon köszönik Barta Sándornénak a gyönyörű, színes, változó mintázatú tojásokat, s mindenkinek, akik idén is részesei, segítői voltak a húsvéti kézműveskedésnek!

A tojásfa további szépítése a környeiekre, az ideérkezőkre vár: bárki ékesítheti egy-egy hímes tojással, dísszel, hogy továbbszínesedjen. Az időjárás viszontagságait sikerrel álló húsvéti tojásokat a szervezők természetesen továbbra is gondosan őrzik majd, hogy évről-évre mind gazdagabb legyen a falu tojásfája.

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó