arrow-left Vissza

„Mások” hódították el a Vándor Fakanalat

„Mások” hódították el a Vándor Fakanalat
Kikapcsolódás
2024. május 04.
Családi sportvetélkedő, ugrálóvár, a Genius Akrobatikus Rock and Roll Club, a Liget Line Dance, a DanceArt Táncstúdió, a KaDarKölykök műsora, kempo és tűzoltó bemutató, kreatív fajátékok, arcfestés, lufihajtogató, lángos evő és főzőverseny, vidám hangulat és idővel enyhülő szél – ez jellemezte az idei környei Családi Majálist.

Volt, akit már a Schemlinger Musikanten reggeli zenés ébresztője is a tóparton talált május 1-jén, bár eleinte a kellemetlen időjárás miatt – szinte már évek óta – még (szó szerint) szellősnek tűnt a tűzhelyek körül szorgoskodók száma, aztán szépen, fokozatosan benépesült a part. Kis ideig még a három arcfestőnél is egy-egy gyerkőc várakozott az áhított átalakulásra, kicsivel később azonban már sorokban gyűltek, és Hadverő Katinkának sem maradt szusszanásnyi ideje sem, délután 4 óráig több mint kétszáz virágot, macit, kutyust, kardot, katicát, teknőcöt, tigrist, zsiráfot hajtogatott lufiból az apróságok örömére.

A már hagyományos családi sportvetélkedőre három formáció nevezett, mindannyian lelkesen hajtották végre a Gubicza István által megálmodott feladatokat: küzdöttek a kisebb-nagyobb labdákkal, ütővel, bójákkal, gumikötéllel, és egyáltalán nem utolsó sorban a széllel és idővel, míg kialakult a végső sorrend. A Futók elnevezésű formáció végzett az élen, egyetlen ponttal múlták felül az Ütőképes Környeieket, a Fürge Lábak a harmadik helyezettnek járó ajándékot vehették át az eredményhirdetéskor.

Természetesen nem maradt sokáig üresen a családi sportvetélkedő területe, hiszen a hatalmas ugrálóvárak mellé hagyományosan érkeztek a kreatív fajátékok kicsik és nagyok örömére, miközben színpadi produkciók szórakoztatták a vendégeket. Elsőként érkezett a Genius Akrobatikus Rock and Roll Club Poór Dániel válogatott táncsportoló vezetésével, korábbi partnereivel magyar bajnok és világbajnoki második helyezett. Friss tapasztalataival folyamatosan próbálja a gyerekeket segíteni és tánctudásukat fejleszteni. Az egyesület folyamatosan várja a táncolni vágyókat, edzések a Környei Művelődési Házban csütörtökönként 16 és 17 óra között vannak.

A nagy táncosok nem a technikájuk, hanem a szenvedélyük miatt válnak naggyá – ezzel a mottóval érkezett a Liget Line Dance, amely 2013 júliusában alakult Szárligeten. A linedance-t egyaránt gyakorolják és tanulják világszerte is, ez a tánc elkerüli a férfi-női táncpartneri egyensúlyhiányt. A csapat mégis egyedinek mondhatja magát, hiszen énekesük Papp Róbert, aki hangjával a hallgatóságot a vadnyugatra varázsolja, a környei fellépésen párja, Gazdag Kriszta is dalra fakadt.

A folytatásban kisebb, nagyobb mazsorettek varázsolták el a vendégeket, s bizony az erős szél nekik is alaposan feladta a leckét, de ügyesen vették az akadályokat. A DanceArt Táncstúdió 2015 óta van jelen Móron, hat éve pedig Környén is. A táncos lányok fejlődése, szorgalma és kitartása töretlen, számos hazai és nemzetközi dobogós eredményekkel büszkélkedhetnek. Mindkét településen folyamatosan alakulnak az utánpótlás csoportok, akik büszkén léptek színpadra Frák-Soós Krisztina művészeti vezető felkészítésében.

A kecses lányokat kempo küzdelmek követték a füvön a 2013-ban alakult Gyémánt Kempo SE Környe bemutatójával. Az elmúlt évek során számtalan versenyen vettek részt a harcművészeik országos és nemzetközi szinten is, ennek köszönhetően több országos bajnokot, 5 Európa bajnokot és 3 világbajnokot nevelt ki az egyesület. Gőzerővel készülnek a decemberi, budapesti világbajnokságra, ahol a cél természetesen a címvédés Bognár Levente 4.Danos mester vezetésével. Természetesen ők is várják az edzéseinkre az érdeklődőket, elérhetőségeik megtalálhatóak a www.gyemantkempo.hu oldalon.

Mindeközben 20 tűzrakó helyen készültek az ételek marhából, sertésből, birkából, májból, nyúlból, csirkéből, csülökből, harcsából, szarvasból, gombából, burgonyából, babból, káposztából, almából, tarhonyából, egyszóval tengernyi alapanyagból, a csapatok természetesen valamennyien abban a reményben szorgoskodtak, hogy az eredményhirdetés során ők hódíthatják el a Vándor Fakanalat.

Az idei gasztrozsűri tagja volt Brenkus Judit, Tardoskedd hivatalvezetője, Geiszt Imréné és Pataki Tímea, valamint a munkájukat a testvértelepülésről érkező zsűritag jóvoltából idén is egy spanyol séf, Manuel Paez Macarino is segítette.  

Az ítészek végül különdíjak odaítéléséről is döntöttek, az ajándékokat pedig a testvértelepülés kézműves termékfelajánlásai is gazdagították, a tardoskeddi hagyományőrzők marha-szarvas pörköltjét vigaszdíjjal jutalmazták.

Hatodik helyen végeztek az Őslakosok, ötödiken a Králl család, negyediken a Környei Magyar Dalkör.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Halszem léphetett, ők marhalábszárat tálaltak a zsűrinek nokedlivel. A Zsíros zsiványok maguk készítette grillkolbászt sütöttek, a zsűri a második legízletesebb ételnek találta, míg a Vándor Fakanalat a „Mások” elnevezésű formáció vehette át a marhahúsból készített berber gulyásukért.   

A főzőverseny eredményhirdetése után újabb ajándékátadásra került sor. Idén már harmadszor készült el a Művelődési Ház előtt a falu tojásfája, melyet a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe álmodott meg. Már az elmúlt két évben is nagyon-nagyon sok hímestojás ékesítette, tavaly a legtekintélyesebb mennyiséget Barta Sándornénak köszönhették a szervezők és a falu. Ő 290 darab festett tojással gazdagította a fát, idén pedig 400-al. A szervezők tehát idén is meghirdették a tippelős játékot. Arra voltak kíváncsiak, vajon kitalálja-e bárki is, hogy összesen hány darab húsvéti dísz, tojás ékesíti a fát. A megadott határidőig 93-an tippeltek a Művelődési Ház facebook oldalán. Az időjárás idén nem bánt túl kegyesen a törékeny szépségekkel, sajnos nagyon sok eltörött. Bár eredetileg meghaladta a tojások száma az ezret, a bontáskor „csupán” 903 darabot summázhattak. A tippelős játékot abszolút találattal Bányiné Anikó nyerte meg, így ő vehette át a szervezők ajándékát Tirhold Kármen elnöktől.

A sütő-főző helyeken tehát ezúttal sem szűkölködtek a finom falatokban, a közkedvelt lángosevő versenyre mégis (mint mindig) bőven akadt jelentkező, miközben az Idősek Klubjának munkatársai folyamatosan sütötték a lángost, amihez a tésztát idén is az iskolában működő konyha munkatársai gyúrták be.

A lángosevő „erőpróba” után egy, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület logójával felmatricázott Suzuki Vitara gördült be a füves területre több mint két hónapos folyamat lezárásaként, a történet szálai azonban tavaly nyárra nyúlnak vissza – mondta el az autóból kiszállva Beke László. A polgármestertől elhangzott, hogy a szervezet előző összkerekes gépjárművét egyre gyakrabban kellett javíttatni, ezért a testület úgy döntött, megújítják a gépjármű állományt. Az igen jól felszerelt, vonóhorgos és mindössze 31 ezer kilométert futott autót külföldön vásárolta az önkormányzat, s végül a költségek nem érték el az 5 millió forintot. Április 30-án megtörtént az üzembentartó váltás, tehát az üzembentartó ma már a Környei  Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, innentől ők húzzák a hasznát, viselik a terheit, az önkormányzat pedig tulajdonos maradt, de minden jogot átadott az egyesületnek. Az elején volt olyan „hang”, ha nem kapunk tulajdonjogot, akkor nem is kell a jármű, de szerintem azért jól járnak vele, tudják használni, majdnem tele is van a tank. Itt a településen a közterületi jelenlétet ez a jármű nagyon tudja erősíteni, a biztonságérzetet, a bűnmegelőzést, viszont azt kívánom, hogy ne legyen sok riasztás, mert az bajt jelent – folytatta és a gépjármű indítókulcsa mellett egy defibrillátort is átadott Popovics Milán elnök részére. Az előzményekről elmondta, hogy az önkormányzat a Szent Ferenc Kórházzal közösen részt vett a „Mentsünk meg egy életet” programban, így kapta a falu az életmentő készüléket, s mivel a polgárőrök telephelye a központban található, kézenfekvő volt, hogy számukra adja át, azt kívánva, hogy ne legyen a használatára szükség, de ha úgy adódik, akkor mentsenek meg vele egy életet.

A folytatásban az önkéntes tűzoltók ízelítőt adtak a tudásukból, szakmai felkészültségükből, rátermettségükből Az egyesület bemutatója során egy gépjármű úttestről való letérését követő mentést láthattak a gyerekek, felnőttek, akik elismerő tekintettel követték a szakszerű mozdulatokat, s hogy milyen gyakorlottan – mint egy konzerves dobozt – „nyitják ki” az összetört autót. A bemutató során Sikrai Attila tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő kalauzolta a nézőket a mentés mozzanataiban, s a remények szerint mindenki fülében örökre rögzült az egyik, talán legfontosabb intelme: sokan kényelmetlennek tartják a biztonsági övet, de a kerekesszék még kényelmetlenebb... 

A nap zárásaként érkezett a KaDarkölyök színjátszó csoport, amely immár 9 éve alkot Környén és a térségben. Változatos témájú színdarabjaik mellett mindig jut idejük a zenés színház mellett, más műfajok bevonásával szórakoztatni a nagyérdeműt. A KaDarka Társulat, az alkotóműhely művészeti vezetői a látványos koreográfiákat készítő Karap Diána és Dallos Zoltán. A Majálist záró másfél órás zenés mulatságban a közönség két készülő darabjukba is betekintést nyerhetett: a „Bárcsak” című mesejátékba, amelynek a premierje május 10-én 17 órakor lesz a csapat fiatalabb tagjainak főszereplésével a Művelődési Házban, és a „Z Degeneráció” című musicalbe, melyet június 23-án mutatnak be az idősebbek.

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó