arrow-left Vissza

Mentő szerszámok ünnepi átadása

Mentő szerszámok ünnepi átadása
Ünnep
2024. május 06.
Május 3-án tartotta ünnepi közgyűlését, egyben a Magyar Falu Program Civil Alap támogatásából és társadalmi adakozásból beszerzett műszaki mentő szerszámok átadó ünnepségét a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, dr. Kancz Csaba főispán, Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat elnöke és Sári Ákos Donát tűzoltó ezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is.

Szép ünnep a Szent Flórián napja. Megérdemlik a tűzoltók, az önkéntes tűzoltók, és most idekapcsolódva a polgárőrök, hogy egy picit őket toljuk előre, mert az a munka, amit ők elvégeznek egy közösségért, nagyon fontos. S amikor úgy fogalmazok, hogy közösség, rögtön egy csapatra gondolunk. Az a feladat, amit a tűzoltók végeznek, soha nem egyszemélyes. Csapatban dolgoznak, egymás bajtársai, és ez egy csodálatos dolog. És nemcsak ők alkotnak közösséget, hanem egy nagyobb közösség, a településünk számára is nagyon fontos és nagyon hasznos szervezet a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület – hangzott el Beke László polgármester ünnepi köszöntőjében, majd a gondolatot így folytatta: ők nem csak a környeiek számára nagyon fontosak. A tűzoltóink más településen, akár közúti balesetnél is rengetegszer segítenek, és magas színvonalon. Olyannyira, hogy meg sem különböztethető a hivatásos, önkéntes állomány feladatellátása. Ezért nagyon fontos, hogy támogassuk őket.

Az önkormányzati támogatásról elmondta, hogy idén a kérelmükre 2,5 millió forintos anyagi támogatásban részesítették a működésüket, május elsején pedig új autót vehettek át üzemben tartásra. Az autóban egy GPS modul is található, amely segíthet az autó navigálásában. További támogatásként a polgármester egy menetrögzítő kamerát nyújtott át Popovics Milán elnök számára.

A Magyar Falu Program Civil Alap forrásaira a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület műszaki mentő képességének fejlesztése címmel benyújtott pályázaton a szervezet 2 millió forintot nyert el, a teljes beszerzési költség 3 és fél millió forintot tett ki. A másfél millió forintos kiegészítésben jelentős szerepe volt Környe Község Önkormányzatának, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környének, a Faforg-Span Kft.-nek, az AGC Glass Hungary Kft-nek, az Eck-Fa Kft-nek, a Kesztler Klíma Kft-nek, Prekob Tűzép Kft-nek, valamint a Török Kft-nek.

A beszerzett eszközök: egy akkumulátoros hidraulikus feszítő és egy vágó szerszám, egy kárhely lámpa, egy orrfűrész, és egy sarokköszörű. A felszerelések málházása a korábban beszerzett gépjárműfecskendőre megtörténtek. Az eszközök helyes használatának módjait, munkavédelmi előírásait egy a Weber-Rescue által tartott tréningnapon elsajátították a tűzoltók és a használatukból a Családi Majálison már ízelítőt is adtak.

Az eszközöket Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, kormánybiztos ezekkel a gondolatokkal adta át: az önkéntességnek ez egy magas szintű és minősített formája, mert valami olyat tesz valaki a szabadidejében, a családdal tölthető idő terhére, ami egy nagyobb családnak a biztonságát szolgálja. Minden nagyon fontos. Nagyon fontosak a kulturális, hagyományőrző közösségeink, de ez olyan önkéntesség, ami a szolgálatnak egy nagyon régóta és nagyon magas szinten művelt közösség összetartó ereje, amit az önkéntes tűzoltó szervezetek a megyében az 1890-es évek óta folytatnak és a polgárőrök pedig az elmúlt évtizedekben.

Számtalanszor találkozom veletek eseménybiztosításnál, vagy közlekedési balesetnél, s mire ideérnek a tatabányaiak, már a helyszínen vagytok és ugyanazzal a szakszerűséggel kezditek meg a feladatellátást, mint a hivatásos állomány, hiszen a protokoll azonos, s azt gondolom, hogy ez a lakosság nem csak szubjektív, hanem tényleges biztonságérzetét növelő tudás, amivel rendelkeztek, s amit a tényleges együttműködéssel a tűzoltó szervezetek meg tudtak szerezni. Ezeket az eszközöket használjátok minél kevesebbszer, de ha szükségessé válik, akkor tudjuk, hogy nagyszerű kezekben van és tudjuk, hogy a mentésben résztvevő hivatásos szervezetek munkáját tudjátok könnyíteni, gyorsítani és támogatni, amit nem lehet elégszer megköszönni.

Istenünk Szent Flórián közbenjárására áldd meg tűzoltóinak és adj erőt nekik az életek, vagyontárgyak és a természet megmentésére. Add, hogy a leggyengébb kiáltását is meghallják, gyorsan és hatékonyan oltsák el a lángokat, és szolgálatukkal testvéreiknek őrzői legyenek! – Az eszközökre és az önkéntes tűzoltókra, polgárőrökre Visnyei László plébános osztott áldást, amelyért dr. Kancz Csaba főispán beszédében külön köszönetet mondott, hiszen – ahogy fogalmazott – talán ez a legfontosabb: a veszélyek között, baleseteknél, tűzkároknál segítők ne sérüljenek meg. A hivatásos és az önkéntes állomány is úgy segít másokon, hogy adott esetben a saját életüket is kockára teszik.

Sári Ákos Donát tűzoltó ezredes, a Komárom – Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a vármegyében a tűzoltó egységek több mint 3 ezer tűzesetnél avatkoznak be évente átlagosan, abból 500 alkalommal az önkéntes egyesületek is a segítségükre vannak a munkálatokban. 37 önkéntes egyesület található a vármegyében, abból 20 úgynevezett 1-es kategóriás, ahogy a környei is. A környei egyesületről elmondható, hogy nem csak a tűzoltásban és műszaki mentésben segíti a hivatásosok munkáját, amivel a lakosság biztonságához hozzájárul, hanem nagyon sok lakosságfelkészítést tartanak a fiatalok körében, iskolákban megjelennek, nemcsak Környén, a környező településeken is és nagyon fontos tűzmegelőzési tevékenységet is folytatnak. Ez is nagyon fontos, hiszen – azt gondolom – az a legjobb káresemény, ami meg sem történik, illetve fel tudjuk rá készíteni a lakosságot. Ezek az eszközök is ezt a célt szolgálják – hangzott el az igazgatótól.

Az eseményen Környe Község Önkormányzata nevében Beke László polgármester a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületben végzett kiemelkedő munkájáért emléklap és ajándéktárgy jutalomban részesítette Murcsik Zsolt önkéntes tűzoltót, gépjárművezetőt, majd Popovics Milán tartott beszámolót. Ebből – a többi között – kiderült, hogy tavaly a korábbi évekhez képest megháromszorozódott a szabadtéri tüzesetek száma, három emberéletet követelő közúti baleset történt és tíz feletti súlyos sérüléssel járó. A járőrszolgálatoknak köszönhetően belterületen egyetlen betörés sem volt, az ipari övezetben kettő, illetve egy esetben hétvégi ház feltörése történt. A mindennapi szolgálatteljesítés közel 900 órával múlta felül a korábbi évet, tavaly a polgárőrök mintegy 9 ezer órát teljesítettek, ebből 767 órát rendőrrel közösen rendezvénybiztosítás, illetve közlekedési és közbiztonsági anomáliák elhárítása során. Az önálló szolgálatteljesítés óraszáma 6.200, a külterületi 1.900 volt.

Az önkéntes tűzoltók 106 riasztást kaptak, ebből 42 esetben műszaki mentésre, 45 alkalommal pedig tűzesetre. Mentőszervezetként hivatásos és önkormányzati tűzoltók közreműködése nélkül 156 alkalommal, valamint a települési mentőcsoport tagjaként egyszer avatkoztak be. A teljesség igénye nélkül az év fontosabb eseményei: nyitott szertárkapuk napja, Megyei Szent Flórián nap, ahol Eőri Balázs díjat vehetett át községünk polgármesterétől munkája elismeréséül, hagyományos Mikulás napi prevenció, helyi önkormányzati és civil társadalmi és kulturális események, rendezvények. A térség 44 helyszínén (iskola, óvoda, falunap, gyereknap) tartottak prevenciós foglalkozásokat.

Tűzoltási és műszaki mentési felszerelések közül 8 garnitúra tűzoltó védőruházatot, 15 pár műszaki mentő kesztyűt, szellőztető ventillátort, akkumulátoros orrfűrészt és sarokcsiszolót, 1 darab 32 és egy 10 tonnás vontatókötelet és egyéni védőeszközöket szereztek be, a Magyar Falu Program Civil Alap részeként egy Weber Rescue akkumulátoros feszítővágó mentőszerszám szettel gazdagodtak.

Az elnök zárásul köszönetét fejezte ki az állampolgároknak a feladataikat érintő együttműködésért, bizalomért, Magyarország Kormányának, Környe Község Önkormányzatának, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környének, a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, a vármegyei rendőrhatóságnak és a katasztrófavédelmi igazgatóságnak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, a Komárom-Esztergom Vármegyei Polgárőr és Tűzoltó Szövetségeknek, valamint a gazdasági szervezeteknek és magánszemélyeknek az együttműködésért és az egyesület működéséhez nyújtott pénzügyi támogatásáért.

Mentő szerszámok ünnepi átadása
Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó