arrow-left Vissza

Dalos találkozó generációk összekapcsolódásával

Dalos találkozó generációk összekapcsolódásával
Hagyományőrzés
2024. május 06.

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi magának.” – Kodály Zoltán gondolata jegyében nyitotta meg május 4-én a környei Művelődési Házban Tirhold Kármen elnök a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Német Nemzetiségi Dalkör által szervezett Tavaszköszöntő dalos találkozót, majd így folytatta gondolatait: tradícióink egyszerre kapcsolódnak a múlthoz és a legősibb gyökerekhez, a jelenben teljesednek ki, ugyanakkor a jövőbe mutatva a megmaradás zálogát jelentik. A tradíciók ápolása összekapcsolja a fiatalokat és az idősebbeket, közösséggé kovácsol, mert a hagyományok nem múzeum falai közé valók, azok megélése, ápolása a közösség erejét növelik.

A generációk összekapcsolódásának és a kultúra megszerzésének gyönyörű példájaként léptek elsőként színpadra a Környei Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport tagjai, akik minden fellépésükkel mosolyt csalnak az arcokra és jelentik a reményt a folytatásra, hogy az idősebb hagyományőrzők nem dolgoztak hiába.

A folytatásban érkezett a Gánti Dalkör, akik 2017-ben, a kitelepítési 70. évfordulóján már megtapasztalhatták a szíves környei vendéglátást, majd saját gyűjtésű dalokkal örvendeztették meg a vendégeket a Tarjáni Német Nemzetiségi Dalárda tagjai. Őket követte az 1989-ben alakult Szári Német Nemzetiségi Dalkör, amely fennállása alatt két CD-t is készített a szári gyűjtésű sváb dalaikból, valamint egyet karácsonyi egyházi énekekből.

A 2013-ban alakult környei Schwung Tanzgruppe szinte berobbant a színpadra, és már az első perctől taps kísérte a táncaikat. A tánccsoport célja a hagyományőrzés mellett, hogy a szürke hétköznapokban vidám örömteli órákat varázsolhassanak a próbák során maguk, és a fellépések révén a közönség számára, s egyáltalán nem utolsó sorban, hogy aktívan bekapcsolódjanak a falu kulturális életébe.

A rendezvényt hagyományosan a házigazdák, a Környei Német Nemzetiségi Dalkör zárta, amely tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A környei dalokat a kezdetektől gyűjtik, de szívesen tanulnak a környékbeli német dalköröktől is. A csoport jelenleg 15 főt számlál, ezért a találkozón is invitálták mindazokat, akik szeretnének velük együtt énekelni, egy vidám csapathoz tartozni.

A színpadi produkciók után a program hagyományosan fehér asztal mellett ízletes vendéglátással folytatódott, majd a Vértes Express húzta a talpalávalót.

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó