arrow-left Vissza

Mind népszerűbb a Hagyományőrző Disznóvágás

Mind népszerűbb a Hagyományőrző Disznóvágás
Hagyományőrzés
2025. január 26.
Harmadik alkalommal szervezett Hagyományőrző Disznóvágást a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Környei Németek Baráti Köre január 25-én, és ez volt az első, amikor az időjárás – a korábbi évekhez mérten – kedvezett a programnak.

2023-ban már a hajnali kezdetektől meg kellett küzdeni a viharos széllel, tavaly „csak” reggel támadt fel, idén viszont legfeljebb lágyan simogatott, mindamellett, hogy az előrejelzések szerint ígért 10-12 fok igencsak elmaradt. Így aki hat órától szorgoskodott a Tájház udvarán – és a később érkezők is – örömmel fogadták a lélekmelegítőket: jóféle ízletes párlatokat, forralt bort, forró teát.

A Tájház udvarára hat óra körül érkezett meg az összességében 365 kilót nyomó két disznó. A kicsivel korábban megszúrt jószágokat sváb hagyományok szerint előbb forrázták, majd levakarták a szőrét, utána következett a perzselés, „mosdatás” és a végső tisztázás kefével, majd rémfára húzták, és hasították ketté.

Egy órával később már szállingóztak is az érdeklődők. Legkorábban anyuval, kistesóval egy kislány, aki megtalálta az állat körmét, s Dörner István máris mutatta, hogy annak idején miként játszottak vele, milyen mókákra való.

A feldolgozást egyre nagyobb érdeklődés kísérte, folyamatosan érkeztek a vendégek, köztük egy környei családhoz kötődő szlovákiai hentes is, aki kifejezetten a munkálatokra, folyamatokra volt kíváncsi.

Mindeközben szorgoskodtak az asszonyok, akik már előző nap sütöttek: hájas lekvárost, töpörtyűs pogácsát, sörkiflit, kínáltak, s ahogy az lenni szokott, dolgoztak a férfikéz alá. Mellette készítették elő a majdani disznótoros falatok alapanyagait, no meg sütötték a hagymás vért és reszteltmájat reggelire; elsősorban a hajnaltól dolgozó férfiaknak, de voltak olyan vendégek, akik kifejezetten ezekért érkeztek a korai órákban, így – természetesen – ők is kóstolóhoz jutottak.  

Az ízletes, sváb hagyományok szerinti disznótoros falatok hírére már a meghirdetettnél korábban, délelőtt fél 11-től gyűltek a tájház udvarán. A rutinos visszatérők elvitelhez is felkészülve…

A harmadik disznóvágás során 100 kiló sütőkolbász, 80 kg hurka, 80 liter orjaleves, 50 kg pecsenye és oldalas készült, 150 retró rántott húsos szendvics és 50 kiló káposztából, húsból, megszámlálhatatlan gombócból a toroskáposzta.

A jó ebédhez a nótát, no meg a talpalávalót 11 órától a Stockerei Trio szolgáltatta.

A szervezők ezúton fejezik ki köszönetüket valamennyi segítőnek, támogatónak, mindenkinek, aki rész vett a szervezésben, előkészítésben, a rendezvényen és az utómunkálatok során is kitartóan dolgozott, és nem utolsó sorban köszönet valamennyi vendég számára, akik hozzájárultak a harmadik környei Hagyományőrző Disznóvágás sikeréhez.     

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó